Більшість малих та середніх бізнесів планують цьогоріч розширюватись і залучати кошти на розвиток – опитування EBA

Цього року майже 80% МСБ планують розширювати бізнес та залучати кошти у розвиток, про це свідчать результати щорічного опитування «Індекс настроїв малого бізнесу за 2023 рік», яке провела Європейська Бізнес Асоціація.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Опитування демонструє незначне покращення настроїв МСБ – інтегральна оцінка Індексу зросла до 2,5 балів з пʼяти можливих. Для порівняння, у 2022 році показник становив 2,4 балів і 2,2 балів у 2020-му. 
  • За рік кількість підприємців, які планують розширення бізнесу, збільшилась з 76% до 79%. З них 30% планують відкриття нових напрямків бізнесу, а 14% збираються розширювати географію діяльності та виходити на інші ринки. Наразі тільки 14% опитаних нами компаній експортують свої товари чи послуги за кордон. Водночас 21% планують розширювати команду, а 28% – підвищувати заробітну плату співробітникам.
  • До 80% зросла кількість підприємців, які зацікавлені залучати кошти у розвиток власного бізнесу у 2024 році. Минулого року такі плани мали 67%. Як і раніше, бізнес здебільшого покладається на власні сили – особисті кошти (40%) та меншою мірою на гранти (20%), кредити (12%) та інвестиції (9%). 

Більшість малих та середніх бізнесів планують цьогоріч розширюватись і залучати кошти на розвиток – опитування EBA /Фото 1

Інфографіка: ЕВА

  • Серед компонентів Індексу точкове зростання продемонстрували оцінки поточного стану бізнесу та змін у майбутні пів року. 
  • Серед опитаних підприємців 41% оцінюють стан справ у їхньому бізнесі як задовільний.
  • Частка тих, хто прогнозує покращення стану справ (37%), переважає частку тих, хто вважає, що справи у їхнього бізнесу погіршаться (35%). Ще 26% не очікують суттєвих змін у найближчі пів року.
  • Традиційно найнижчою з усіх компонентів Індексу є оцінка економічної ситуації в країні. Більшість оцінюють її негативно, зокрема 34% вважають економічну ситуацію несприятливою, а 31% – катастрофічною. До топнегативних факторів, що мають вплив на роботу бізнесу, підприємці відносять низьку купівельну спроможність українців, війну та окупацію територій, нестабільність економіки, зростання цін та витрат.
  • Дослідження проводилось з 1 до 31 грудня 2023 року, у ньому взяли участь 4569 фізичних осіб-підприємців. У 89% учасників опитування виручка не перевищує 30 млн грн на рік.

Контекст

На кінець 2023 року майже 91% українських підприємств відновили свою діяльність з початку війни, свідчить дослідження програми розвитку ООН (UNDP). На жовтень 2023-го лише 9,6% компаній призупинили свою діяльність або перебували під загрозою закриття, у червні 2022 року цей показник сягав 46,8%.

Станом на кінець минулого року мікро-, малі та середні підприємства в українській економіці складають 99,98% усіх суб’єктів господарювання та забезпечують 74% усіх робочих місць. 57,2% малого та середнього бізнесу в Україні працюють виключно на внутрішньому ринку, йдеться в дослідженні. 43% компаній вже вийшли або планують виходити на міжнародні ринки. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *