Більшість бізнесменів не хочуть розповідати владі про свої проблеми – Шурма

Чотири з п’яти підприємців відмовляються брати участь у Координаційній платформі при Офісі президента, яку створили для розв’язання проблем бізнесу. Таким підприємцям є, що приховувати від влади, заявив в інтерв’ю Forbes заступник голови ОП Ростислав Шурма. 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти 

  • Ці бізнесмени, за словами Шурми, відмовляються спілкуватися в будь-якому форматі, називати конкретні прізвища, факти і правопорушення з боку правоохоронців. 
  • «Я бачу, що багатьом, на жаль, є, що приховувати», – каже заступник голови ОП. Тож у більшості випадків скарг бізнесу на силовиків є первинне правопорушення з боку підприємців, зазначає він. 
  • Попри це, в інших випадках справді є або неадекватна реакція правоохоронців (невідповідність масштабу їхніх дій щодо первинного правопорушення, уточнив Шурма), або просто свавілля з боку силових структур. 
  • Для вирішення цієї ситуації Координаційна платформа підготувала законодавчі зміни. Зокрема, вони мають консолідувати всі економічні злочини в одному органі – Бюро економічної безпеки. 
  • Ще в одному новому органі мають сконцентрувати інспекційні функції. «Навколо БЕБ зробити це неможливо, бо питання надр, землі, лісу, води, промислового забруднення… неможливо передати БЕБ», – пояснив Шурма. Напевно, буде не два, а три таких органи, поки остаточного рішення немає, додав він. 

Контекст 

Цьогоріч значно збільшилась кількість скарг бізнесу на дії державних структур, зокрема правоохоронних органів. Так, дослідження за участі Офісу з розвитку підприємництва, «Дія.Бізнес», Мінекономіки та низки інших установ свідчить про занепокоєність бізнесу через можливий негативний вплив держави. 

Скарг до бізнес-омбудсмена у першому кварталі цього року теж стало удвічі більше, ніж було у четвертому кварталі 2022-го. 

Президент Володимир Зеленський провів наприкінці червня першу за часи війни нараду з бізнесом. На ній, серед іншого, вирішили створити Координаційну платформу при ОП за участі заступників голови Офісу президента Ростислава Шурми та Олега Татарова, представників правоохоронних органів, Мінекономіки, а також самих підприємців. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *