Без людського фактору. Мінцифри ініціює зміни щодо розмитнення авто

Верховна Рада отримала на розгляд законопроєкт №10380, який передбачає виключення людського фактору з процесу розмитнення автомобілів, повідомляє Міністерство цифрової трансформації. У разі ухвалення документу парламентом весь процес розмитнення відбуватиметься онлайн.

Тільки до 7 січня даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із законопроєктом, громадяни зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок «Дія», бізнес – через портал «Дія».
  • Законопроєкт передбачає створення бази даних митної вартості легкових автомобілів, її сформує Мінцифра на основі даних митниці. Там буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна.
  • Весь процес розмитнення відбуватиметься онлайн, а «Дія» допоможе заповнювати митну декларацію, підтягнувши інформацію про автівку за VIN-кодом.

Без людського фактору. Мінцифри ініціює зміни щодо розмитнення авто /Фото 1

Інфографіка: Мінцифри

Контекст

Через розмитнення автівок рівень корупції на митниці становить від $50 млн до $150 млн на рік, пише LIGA.net з посиланням на Мінцифри. Цифровізація здатна усунути людський фактор із процесу й унеможливити корупційні схеми та хабарі на митниці, кажуть у Мінцифри.

Понад 1 млн українців щорічно купують чи продають авто. Після запуску нового сервісу в «Дії» зробити це можна буде в кілька кліків за допомогою QR-коду. Продавець і покупець зможуть сформувати договір у застосунку та підписати його після автоматизованих перевірок Головним сервісним центром.

Влітку стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації готує до запуску в застосунку «Дія» пʼять нових сервісів, зокрема, розмитнення та перереєстрацію автомобілів. Президент Володимир Зеленський оголосив про запуск 20 грудня онлайн-послуги купівлі-продажу авто у «Дії».

На третій рік існування порталом державних послуг «Дія» користується майже 20 млн користувачів, повідомив у листопаді віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час конференції Forbes Tech у Львові. На кінець листопада 2023-го у Мінцифри працюють над низкою нових послуг через «Дію». Серед них – «єВідновлення», «єНотаріат», документи про освіту, «єБронювання», «єШлюб», «єПідприємець», перереєстрація авто і «Дія.Офіс». 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *