Банки Європи готуються офіційно запустити платіжну систему Wero

Найбільші банки Європейського Союзу протягом кількох років працювали над створенням нової платіжної системи, яка може замінити гігантів Visa і Mastercard. Запуск Wero свідчить про те, що ЄС прагне скоротити залежність від двох найбільших фінансових компаній у світі, пише Bloomberg.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Платіжна система Wero офіційно впроваджується в банки Західної Європи. Її вже підтримали 16 великих банків, включно з BNP Paribas, Deutsche Bank і Worldline. 
  • Нова система дозволить клієнтам здійснювати платежі в будь-яких країнах єврозони за єдиним тарифом. Наприклад, клієнт із Німеччини, який використовує картку Wero, зможе обслуговуватися в банках Франції на тих самих умовах, що й місцеві клієнти. 
  • Банки не будуть змушені платити високі комісії за кожну транзакцію, як це відбувається з Visa і Mastercard, зазначає агентство. 
  • Нова система поки що є стартапом і їй належить завоювати довіру споживачів, зазначила Мартіна Ваймерт, гендиректорка European Payments Initiative, яка розробила Wero. Водночас вона наголосила, що Wero вже має €500 млн від спонсорів і готову клієнтську базу від учасників банківського сектору.
  • Запуск власної платіжної системи – це природний і важливий крок для ЄС, вважає керівник управління грошовими коштами Deutsche Bank Оле Маттіссен. 

Контекст

Visa і Mastercard, засновані банками в 1950-х і 60-х роках як альтернатива готівці, за 2023 рік обробили $14,8 трлн і близько $9 трлн відповідно, отримавши комісійні за обробку транзакцій.

Обидві компанії перебувають під критикою регуляторів, клієнтів і законодавців по всьому світу за комісійні, які вони стягують.

За даними Boston Consulting Group, загалом доходи від платежів зростали на 8,3% на рік з 2017 по 2022 рік, в результаті чого загальний пул доходів досяг $1,6 трлн.

До кінця року в Україні може зʼявитися новий платіжний сервіс – проєкт «Прозора Мережа», до якого долучились 11 банків з-поміж членів профільної асоціації НАБУ, Rozetka та міський застосунок «Київ Цифровий». Особливість, про яку заявляють засновники, – миттєві платежі з рахунку на рахунок замість домінуючих зараз в Україні карткових розрахунків, що проводять Visa чи Mastercard. Така модель схожа на популярну в Польщі Blik, іспанську Bizum чи бразильську Pix. Чи злетить таке рішення на українському ринку, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *