Байден ветує окремий законопроєкт про допомогу Ізраїлю – Білий дім

Президент США Джо Байден накладе вето на окремий законопроєкт, який передбачає військову допомогу лише Ізраїлю. Про це пише «Голос Америки» з посиланням на заяву Адміністративно-бюджетного управління Білого дому. Водночас процедурне голосування за двопартійний проєкт про допомогу Ізраїлю, Україні та посилення кордонів, заплановане на середу, може провалитися, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Байден підтримує ширший документ, який надає допомогу Україні та Ізраїлю, а також передбачає нове фінансування для забезпечення безпеки кордонів, заявили в управлінні.
  • «Адміністрація наполегливо закликає обидві палати Конгресу відхилити цей політичний трюк (окремий законопроєкт по Ізраїлю. – Ред.) і натомість швидко направити на стіл президента двопартійний Закон про надзвичайні національні заходи безпеки на додаток до асигнувань», – йдеться у заяві.
  • Як зазначає Bloomberg, ключовий сенатор-республіканець Джеймс Ленкфорд очікує, що заплановане на 7 лютого процедурне голосування щодо угоди провалиться. Республіканці заявляють, що їм потрібно більше часу на розгляд та внесення змін до законопроєкту. Ленкфорд назвав документ «незавершеною роботою».
  • Натомість провідний республіканець у Комітеті з питань збройних сил та рішучий прихильник допомоги Україні, сенатор Роджер Вікер назвав пропозицію щодо угоди «мертвою».
  • Дискусії щодо угоди продовжаться у вівторок, зазначив лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл, який підтримав проєкт.

Контекст

6 грудня 2023 року у Сенаті США був заблокований законопроєкт, який передбачав виділення мільярдів доларів на нову військову допомогу Україні та Ізраїлю. За результатами голосування 49 сенаторів були «за» та 51 – «проти». Відповідно, законопроєкт про фінансування на суму $110,5 млрд не отримав 60 голосів, необхідних для початку дебатів у Сенаті. Республіканці наполягали на своїх вимогах вжити жорсткіших заходів щодо контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

5 лютого сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та іншим союзникам США.

Лідери республіканців у Палаті представників за кілька днів до його публікації в неділю ввечері заявили, що вони відхилять двопартійний законопроєкт Сенату і натомість проголосують за законопроєкт, який надає допомогу лише Ізраїлю.

Байден, відповідаючи у понеділок на запитання журналістів, порадив спікеру Палати представників Майку Джонсону «звернути увагу на те, що робить Сенат. «Ми маємо двопартійну угоду, і ви побачите її деталі цього тижня. Вона буде представлена у середу», – заявив Байден.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *