АРМА і силовики вирішили розробити порядок управління арештованими криптовалютами

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА), Кіберполіція, СБУ та ДБР планують розробити порядок управління арештованими цифровими активами, зокрема криптовалютами. Перша робоча зустріч з цього питання відбулася 17 жовтня, повідомила пресслужба АРМА.

Ключові факти

  • В Україні досі не набрав чинності закон №2074-IX «Про віртуальні активи». Це змушує зацікавлені сторони шукати підходи та рішення з зазначеної тематики, повідомили в АРМА.
  • Серед питань, які обговорювалися на зустрічі: чи можна віртуальні активи передавати в управління, хто спроможний ними управляти та як саме держава може отримати дохід від менеджменту цифрових активів.
  • Учасники зустрічі вирішили ініціювати перед Офісом генпрокурора створення первинного законодавчого підґрунтя для управління віртуальними активами у вигляді юстованого спільного наказу (методичної інструкції) РНБО, ГПУ, АРМА, ДКП, СБУ та ДБР. 
  • Документ, зокрема, має врегулювати питання управлінських ризиків і збереження вартості волатильних криптоактивів (Bitcoin та інших), що становить для АРМА особливий інтерес у рамках дискреції Агентства зберігати економічну цінність арештованих активів, зазначається в повідомленні АРМА.
  • Крім того, учасники домовилися про координацію спільних дій у сфері конфіскації віртуальних активів, заблокованих у країнах ЄС у межах санкційного механізму.

Контекст

Закон №2074-IX «Про віртуальні активи» Верховна Рада ухвалила у лютому 2022 року, а президент підписав його у березні. Закон досі не почав функціонувати, а повноцінної легалізації ринку цифрових валют не відбулося, наголосили в АРМА. Для набуття чинності закону потрібно було внести зміни до Податкового кодексу, чого парламент досі не зробив.

Триває робота над оновленим законопроєктом про віртуальні активи. Його можуть ухвалити наприкінці року. Очікується, що регулювання в Україні, що розповсюдиться і на криптогалузь, буде побудоване на європейських нормах MiCA.

З другої половини 2022-го по 16 жовтня 2023 року працівники АРМА виявили та розшукали віртуальні активи фігурантів кримінальних проваджень на орієнтовну суму 223 531 USDT. За той самий період АРМА спрямувало на адреси криптовалютних бірж понад 19 запитів.

Загалом, у 2023-му АРМА інтенсифікувало співпрацю з найбільшими криптовалютними біржами світу для обміну інформацією. Агентство отримує ідентифікаційні дані власників криптовалютних гаманців та інформацію щодо операцій по них. 

В агентстві наголосили, що кооперація з криптовалютними майданчиками дозволяє встановлювати факти існування цифрових та віртуальних активів у фігурантів кримінальних проваджень.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *