Американська Caterpillar отримала дозвіл на продаж російських активів

Президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження, яким схвалив передачу російських активів американського виробника будівельного та гірничого обладнання Caterpillar місцевому інвестору ТОВ «ПСК – Новые решения». У документі сказано, що дозвіл діє на купівлю 100% часток російських активів.

Ключові факти

  • Згідно з опублікованим розпорядженням, покупцем заводу спецтехніки в Ленінградській області (ТОВ «Катерпілар Тосно») та лізингової «дочки» (ТОВ «Катерпілар Файненшл») може виступити ТОВ «ПСК – Новые решения». 
  • Ця компанія була зареєстрована в Москві в серпні 2022 року. Її співвласниками через ТОВ «Ромуальд» є Кирило Полішкін (99%) та Ян Вейцман (1%), які є колишніми топменеджерами Сбербанку, пише російський «Інтерфакс». 
  • Також Путін підписав розпорядження, яке дозволить ТОВ «ПромАвтоКонсалт» придбати російський бізнес німецького виробника автомобільних деталей Schaeffler.

Контекст

Обсяг продажів і виторг Caterpillar Inc. у 2022 році склали $59,4 млрд, сказано на сайті компанії. Після початку вторгнення РФ Caterpillar на початку березня 2022 року оголосила про призупинення роботи заводу в місті Тосно Ленінградській області.

Завод Caterpillar у Тосно працював з 2000 року, виробляючи позашляхові карʼєрні самоскиди та гідравлічні екскаватори під брендом Cat, а також компоненти для машин та обладнання, які компанія експортувала на свої європейські заводи. 

Оборот ТОВ «Катерпілар Файненшл», яке спеціалізується на лізингу спецтехніки, за підсумками 2022 року впав до 2 млрд руб. з 10,3 млрд руб. у 2021 році. Чистий прибуток знизився до 153 млн руб. з 1,5 млрд руб. відповідно.

Сумарні прямі втрати найбільших європейських компаній у Росії з початку війни сягнули €100 млрд, писало видання Financial Times на початку серпня. Знецінення активів та інші списання відображені у звітах 176 із 600 проаналізованих компаній, більше половини припали на нафтогазовий та енергетичний сектори.

Нещодавно стало відомо, що нова російська «бізнес-еліта» розкупила іноземні активи на $21 млрд після виходу міжнародних компаній з РФ. Ці покупці не відносяться до найбагатших людей країни, і більшість із них маловідомі за межами РФ. Вони займаються бізнесом протягом десятиліть на підприємствах, які вони придбали, а в деяких випадках разом із відомими мільярдерами. І на відміну від останніх, вони не внесені до списків санкцій США чи ЄС.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *