Amazon формує команду для навчання нової ШІ-моделі Olympus в намаганні наздогнати OpenAI

Компанія Amazon інвестує мільйони в навчання великої мовної моделі (LLM) під кодовою назвою Olympus, щоб конкурувати з OpenAI та Alphabet, пише Reuters із посиланням на два джерела. Очікується, що компанія оголосить про нову ШІ-модель вже в грудні.

Ключові факти

  • За словами джерел, Olympus має 2 трлн параметрів, що може зробити її однією з найбільших моделей, що навчаються. Повідомляється, що GPT-4 від OpenAI, одна з найкращих доступних моделей, має 1 трлн параметрів.
  • Команду очолює Рохіт Прасад, колишній глава Alexa, який тепер підпорядковується безпосередньо генеральному директору Енді Яссі. Будучи головним науковим співробітником відділу загального штучного інтелекту (ІІ) в Amazon, Прасад обʼєднав дослідників, які працювали над Alexa, та наукову групу Amazon для роботи над моделями.
  • Amazon вже налагодив партнерські відносини зі стартапами, що займаються моделями штучного інтелекту, такими як Anthropic та AI21 Labs, пропонуючи їх користувачам Amazon Web Services (AWS).
  • За словами джерел, Amazon вважає, що наявність власних моделей може зробити її пропозиції більш привабливими на AWS, де корпоративні клієнти хочуть отримати доступ до найефективніших моделей.
  • За даними The Information, очікується, що майбутня модель Olympus, не тільки покращить платформу онлайн-торгівлі Amazon, але й розширить можливості голосового помічника Alexa на таких пристроях, як Echo, і підтримає підрозділ Amazon Web Services.
  • Зазначається, що Olympus, про яку AWS може оголосити вже в грудні, перевершить ШІ-модель Titan, котру компанія зараз пропонує хмарним клієнтам. У попередньому звіті AWS відклала запуск Titan минулого року через його нижчу продуктивність у порівнянні з технологією мовної моделі, що лежить в основі ChatGPT OpenAI.

Контекст

LLM – це базова технологія інструментів штучного інтелекту, які навчаються на величезних наборах даних і генерують реакції, подібні до людських.

Навчання великих моделей ШІ обходиться дорожче, враховуючи необхідну обчислювальну потужність. У квітневому звіті про прибутки та збитки керівники Amazon заявили, що компанія збільшить інвестиції в LLM та генеративний штучний інтелект, одночасно скорочуючи обсяги виконання замовлень та транспортування у своєму роздрібному бізнесі.

У вересні Amazon оголосив, що інвестує до $4 млрд у розробника рішень у сфері штучного інтелекту (ШІ) Anthropic та отримає міноритарну частку в компанії. Це є відповіддю Amazon на виклики з боку Microsoft і Alphabet (Google), меншим хмарним конкурентам, які цього року випустили на ринок або розробили моделі ШІ.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *