Акції британської Arm зросли на понад 30% на тлі попиту на ШІ-чипи

Акції британського розробника процесорів Arm (належить японській SoftBank Group) зросли більш ніж на 30% у середу, 7 лютого, після того, як компанія зафіксувала вищі доходи від роялті та ліцензій на тлі попиту на ШІ, пише Reuters.

Ключові факти

  • Зростання акцій Arm збільшило її ринкову капіталізацію приблизно на $26 млрд. Зараз акції Arm торгуються за ціною $102,11, що подвоїлося порівняно з ціною $51, встановленою в ході первинного публічного розміщення акцій у вересні.
  • Виконавчий директор Arm Рене Хаас заявив, що компанія отримала вигоду з «величезних можливостей», що зʼявилися завдяки попиту на нові додатки штучного інтелекту, що розгортаються великими технологічними компаніями.
  • «Суттєві доходи Arm і, що ще важливіше, їх надійні прогнози є хорошим знаком як для компанії, так і технологічної галузі в цілому», – сказав Боб ОʼДоннелл, президент та головний аналітик TECHnalysis Research.
  • У середу керівники Arm заявили, що стратегія розширення починає приносити плоди: клієнти переходять на центральні процесори на базі Arm на додаток до процесорів Nvidia у центрах обробки даних, які можуть підтримувати чат-ботів та інші функції штучного інтелекту.
  • За даними LSEG, середні значення прогнозів продажів Arm у четвертому кварталі та скоригованого прибутку становлять $875 млн і $0,30 на акцію, що перевищує оцінку в $780,3 млн та $0,21 на акцію. За весь фінансовий рік Arm очікує виручку в розмірі $3,18 млрд і скоригований прибуток у $1,22 на акцію, що теж перевищує оцінки аналітиків.
  • За даними Financial Times, оптимістичні результати Arm контрастують з результатами кількох інших компаній-виробників мікросхем, які вже звітували цього року: Intel, AMD і Texas Instruments. Водночас Qualcomm минулого тижня також перевершила очікування щодо доходів, що пояснюється попитом на чипи, орієнтовані на штучний інтелект.

Контекст

Arm заробляє гроші двома способами: за допомогою ліцензійних угод на свою інтелектуальну власність та роялті, які стягуються за кожен проданий чип, що використовує її технологію.

Компанія унікальна тим, що постачає бібліотеку креслень конкурентам-виробникам мікросхем. Її мажоритарний власник SoftBank Group у 2016 році зробив ставку на те, що Arm зможе використати своє домінуюче становище у сфері смартфонів.

Роялті від новітньої архітектури чипів Armv9 від Arm, вбудованої в пристрої, що підтримують програми штучного інтелекту, тепер становлять 15% від загальних доходів компанії від роялті порівняно з 10% минулого кварталу. За словами Хааса, він приносить удвічі більшу ставку роялті порівняно з попередніми розробками Armv8.

Чипи процесорів у центрах обробки даних, які навчають великі мовні моделі, включаючи Grace Hopper від Nvidia, Cobalt від Microsoft та Graviton від Amazon, усі засновані на архітектурі Armv9. За словами Хааса, дизайн Armv9 є «в усіх смартфонах преміум-класу», випущених такими компаніями, як Apple, Samsung та Google.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *