Агрохолдинг Kernel Андрія Веревського придбав два вантажних судна

Агрохолдинг Kernel у 2023-му фінансовому році придбав два судна для транспортування вантажів. Про це йдеться у звіті компанії за 2023-й ФР (липень 2022 – червень 2023 року), пише Latifundist.

Ключові факти

  • Тепер Kernel володіє та управляє балкером «Енеїда» із вантажопідйомністю 44 000 т зерна та танкером «Мавка» з вантажопідйомністю соняшникової олії 12 500 т.
  • «Здійснення повного контролю над усім ланцюжком створення вартості (від силосів та вагонів до портових терміналів і суден) дозволяє нам підвищити ефективність і зменшити витрати на експортну логістику», – йдеться у звіті.
  • У першому кварталі 2024-го фінансового року компанія придбала активи термінала з перевалки рослинної олії в порту Чорноморськ. Також агрохолдинг домовився про придбання термінала з перевалки соняшникової олії Reni-Oil у порту Рені на річці Дунай з потужністю перевалки 700 000 т соняшникової олії на рік.

Контекст

Найбільшим співвласником Kernel через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни Kernel посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У 2022-му фінансовому році Kernel отримав $41 млн чистого збитку проти $506 млн чистого прибутку в попередньому фінансовому році. Виторг агрохолдингу скоротився на 5% – до $5,3 млрд, а показник EBITDA скоротився в 3,7 раза – до $220 млн.

У січні Kernel підписав угоду зі своїми кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023-го двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024-му та 2027-му роках.

У травні Kernel подав заявку на делістинг акцій із Варшавської біржі.

За даними звіту, Kernel за підсумками 2023-го фінансового року отримав чистий прибуток у $299 млн у порівнянні зі збитком у $41 млн за аналогічний період минулого фінансового року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *