“Не проводьте осіннє обрізання занадто рано”: Обрізання флоксів восени на зиму та чим воно відрізняється від весняного

Якщо ви вже приготувалися взятися за секатор і прямуєте до флоксів, то звірте роботи з життєвим циклом рослини. Не проводьте осіннє обрізання занадто рано, а от чому — розповімо в цій статті, а заодно поділимося рецептом найпопулярнішого серед дачників саморобного флоксового фунгіциду, інформує Ukr.Media.

Багаторічні флокси популярні серед садівників завдяки яскравому і тривалому цвітінню. Після того, як флокс приживеться, йому не потрібен особливий догляд, за винятком поливу в періоди посухи та захисту від хвороб, в основному, борошнистої роси, на що і спрямовані процедури обрізання навесні та восени. Естетичне обрізання зів'ялих квітів проводиться за бажанням для продовження цвітіння або для видалення зламаних стебел, а два інших зосереджені на здоров'ї флоксів.

Обрізання флоксів дасть вам ряд переваг. Це не тільки збереже охайний і презентабельний вигляд самої рослини та ділянки, але й стимулюватиме новий ріст і знизить ймовірність появи борошнистої роси та інших хвороб.

Однак відразу зазначимо, що якщо ви правильно обрізаєте флокси восени та навесні, обприскуєте, а борошниста роса, що покриває листя білим нальотом, все одно не проходить, розгляньте заміну старих сортів на нові, серед яких багато різновидів з вбудованою стійкістю до цього набридливого захворювання.

Протягом року флокси можна обрізати кілька разів. Проріджування стебел навесні покращує вентиляцію для профілактики борошнистої роси і "перемикає" увагу рослини на найбільш перспективні пагони, видалення зів'ялих квіток влітку продовжує період цвітіння, обрізання пізньої осені є інструментом контролю борошнистої роси і зберігає енергію для наступного року.

Давайте почнемо з проріджування навесні. Для вкорінених флоксів важливо дозволити їм направляти свою енергію туди, де вона найбільше потрібна. Це можна зробити, прорідивши стебла навесні, до початку цвітіння.

У тій ситуації, коли борошниста роса стає швидше правилом, ніж винятком, а флокси у вас вже перетворилися на кущисті зарості, навесні видаляйте до третини всіх стебел, щоб стимулювати активний ріст решти, а також прищипніть листя до першої пари — це покращить вентиляцію і знизить ризик виникнення хвороби.

Що стосується осені та обрізання флоксів на зиму, то тут працюйте секатором (звичайно ж, протертим спиртом або відбілювачем), виходячи з віку. Саджанці першого року та молоді флокси обрізайте на пеньок до 5-7 см над землею. Дорослі флокси зрізайте до рівня ґрунту, збирайте стебла і спалюйте.

Важливе зауваження!

Проводьте обрізання флоксів на зиму не у вересні, тим більше теплому, а після настання заморозків, коли рослини прихопить морозом, тому що до цього ще продовжується накопичення енергії з надземної частини в корені.

У вересні і далі до заморозків можете обприскати флокси від борошнистої роси комерційним фунгіцидом або саморобним залежно від тяжкості тиску хвороби. Щоправда, бризкати саморобним фунгіцидом доведеться щотижня.

Найпопулярніший флоксовий саморобний фунгіцид готується наступним чином: 1 столова ложка харчової соди, половина чайної ложки рідкого мила на чотири літри води. Змішайте, перелийте засіб у розпилювач і використовуйте за потреби для обприскування з обов'язковою обробкою нижньої сторони листка.

Нагадаємо, борошниста роса викликає появу сірувато-білого нальоту на листях. Заражені листки з часом жовтіють, а потім стають коричневими. Перші симптоми з'являються на нижніх листках, потім хвороба поширюється вгору.

Борошниста роса найчастіше зустрічається на флоксах, що ростуть у тінистих місцях і в густих посадках з поганою циркуляцією повітря. Оптимальні умови для борошнистої роси — прохолодні ночі, за якими слідують теплі дні.

Агротехнічні прийоми можуть знизити серйозність борошнистої роси на садових флоксах. Кількість інокуляту хвороби можна зменшити, обрізавши і видаливши залишки хворих рослин восени. Рослини, що ростуть у тінистих місцях, краще перемістити на сонячну ділянку. У загущених посадках покращіть циркуляцію повітря, викопуючи і розділяючи багаторічні флокси.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *