“Зелені та блакитні яйця”: Як заводчики створюють курей, що несуть різнокольорові яйця

Сьогодні є розплідники курей, де можна придбати найрізноманітніші породи та гібриди, в тому числі й ті, що несуть різнокольорові яйця. Ми всі знайомі з курячими яйцями білого або коричневого кольору, оскільки вони найбільш поширені, а як щодо іншого забарвлення, наприклад, зеленого чи блакитного? У цій статті розповімо про палітру кольору в курячому яйці і як заводчики створюють курей, що несуть різнокольорові яйця, інформує Ukr.Media.

На колір курячого яйця впливає генетика. Біле яйце ще називають "диким типом", тому що джунглеві кури, які є предками всіх курей, відкладають біле яйце природного і немутованого забарвлення. Біле яйце таке всередині і зовні оболонки.

Другим за поширеністю кольором є коричневе яйце — результат взаємодії 23 окремих генів, і всі коричневі яйця починаються як білі, а внутрішня частина яйця залишається білою. Справа в пігменті, який незадовго до відкладання наноситься на шкаралупу. Цей коричневий барвник (відомий як протопорфірин IX) відкладається в шарах шкаралупи яйця протягом майже двадцятигодинного періоду в шкаралуповій залозі — частині яйцепроводу. Разом з тим у курки є певна кількість барвника, і коли його стає мало, забарвлення стає блідішим, як у копіювальному апараті, коли закінчується чорнило. Найтемніші яйця відкладаються на початку сезону, а потім колір поступово тьмяніє. Марани несуть найбільш насичені за кольором "шоколадні" яйця.

Блакитні яйця несуть кури араукана, які походять від курей мапуче. Ті отримали свою назву від корінного народу в Чилі, Південна Америка, і дали початок араукані, курці середнього розміру з чубчиком і борідкою, досить скуйовдженого вигляду. Далі в Північній Америці араукани отримали подальшу селекцію і назву амераукана. Амераукан розводять у розплідниках, і будь-яка сучасна несучка, що дає блакитні або зелені яйця, отримує цей ген від предка з Південної Америки. Блакитний ген домінує над білим. Вчені вважають, що колись ретровірус змінив послідовність ДНК у араукан, після чого в печінці почала вироблятися речовина під назвою ооціанін, що фарбує яйця повністю зсередини назовні в блакитний колір.

Колір шкаралупи унікальний для кожної несучки залежно від генетики та породи. Різнокольорові яйця, хоча й не відрізняються за поживними якостями від білих, піднімають настрій і продажі, якщо маленьке господарство займається реалізацією. Особливо популярні такі яйця до Великодня, тому гібриди курей з різнокольоровими яйцями називаються "великодніми". Власники самі можуть схрещувати породи, отримуючи ще більш унікальні кольори яєць, наприклад, насичений рожевий, темно-зелений або крапчастий. Коли спаровуються курка і півень, гени обох батьків впливають на колір шкаралупи яєць, які відкладає їхнє потомство.

Зелені яйця стали настільки популярними, що багато заводчиків і інкубаторів виводять власні кроси, регулярно схрещуючи дві породи або два гібриди за одним принципом "блакитний плюс коричневий". Відповідно, у курей, що несуть зелені яйця, яйце починається як блакитне, а потім в кінці процесу формування яйця зверху наноситься коричневий відтінок.

Як і у випадку з будь-якими гібридами, їхні фактичні якості можуть різнитися, але коли селекціонер або інкубаторій працюють з одними й тими ж лініями, більше шансів створити набагато більш передбачуваний результат.

Два найпопулярніші у світі кроси для отримання зелених яєць — це кури "Пасхальний Еггер" і Фавукана.

Несучка "пасхальний або оливковий Еггер" — різновид, який не відповідає жодному стандарту породи, але цілорічно відкладає яйця від великих до дуже великих, які варіюються за відтінком від синього до зеленого, від оливкового до бірюзового, а іноді навіть рожевуватого. Є результатом схрещування представників блакитного яйця (наприклад, кремовий легбар або амераукана) з курями, які несуть темно-коричневі яйця (наприклад, маран або вельзумер). Блакитне яйце отримує коричневий пігмент, що робить шкаралупу зеленою.

Фавукана — фавероль х амераукана, несуть зелені яйця, близько чотирьох-шести штук на тиждень, дружелюбні та кумедні пташки.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *