ФРС знизила відсоткову ставку на 50 базисних пункти

Федеральна резервна система (ФРС) США знизила відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на 50 базисних пунктів – до 4,75-5% річних. Про це повідомив Федеральний комітет з операцій на відкритому ринку (FOMC) за підсумками засідання 18 вересня.

Зниження ключової ставки робить кредити для бізнесу та споживачів дешевшими. Це стимулює економічну активність найбільшої економіки світу.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Востаннє ФРС знижувала ставку у 2020 році, щоб стримати падіння економіки на тлі пандемії коронавірусу. З літа 2024 року вартість кредитування зберігалася на 20-річному максимумі, в діапазоні 5,25-5,5%.
  • Останні статдані свідчать про те, що економічна активність продовжує підвищуватися впевненими темпами, повідомив FOMC. 
  • «Приріст кількості робочих місць сповільнився, а рівень безробіття підвищився, але залишається низьким. Інфляція стала ще ближчою до поставленої FOMC мети у 2%, але залишається дещо підвищеною», – йдеться в пресрелізі.
  • Рішення регулятора було очікуваним. Ринок лише дискутував з приводу того, чи обере центральний банк більш консервативне зниження на 25 б.п. чи більш агресивне – на 50 б.п.
  • Федрезерв анонсував подальше зниження ставок. До кінця 2024 року регулятор очікує ставку на рівні 4,4%, до кінця 2025-го – на рівні 3,4%.
  • ФРС погіршила оцінку зростання реального ВВП США у 2024 році до 2% з очікуваних у червні 2,1%. Водночас регулятор прогнозує зростання економіки аналогічними темпами в наступні три роки. 
  • За прогнозом ФРС, споживчі ціни в 2024 році підвищаться на 2,3% (раніше передбачалося 2,6%), у наступному році – на 2,1% (2,3%).

Контекст

23 серпня голова ФРС Джером Павелл заявив, що регулятор готовий до зниження ставок. Зниження може початися у вересні, але терміни і швидкість процесу залежить від низки чинників, додав він.

Споживчі ціни у США в серпні зросли на 2,5% в річному вимірі, повідомило Міністерства праці. Таким чином, темпи зростання у минулому місяці були мінімальними з лютого 2021 року.

Експерти прогнозували майже 100%-ву ймовірність зниження ставки у вересні. При цьому багато хто, включно з економістами JPMorgan і Citigroup, вважали, що вартість запозичень може бути знижено одразу на 50 базисних пунктів. Аналітики Goldman дотримувалися більш консервативного прогнозу і чекали зниження ставки у вересні на 25 б.п.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *