ЄС посилить санкції проти фінустанов, які сприяють постачанню військової продукції до Росії – спецпредставник

Нові санкції Євросоюзу можуть бути спрямовані проти фінансових установ, які підтримують потоки військової продукції до Росії, а також постачання продукції, виробленої у Південно-Східній Азії західними дочірніми компаніями, повідомив Reuters спецпредставник ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван.

Блок запровадив 14 пакетів санкцій проти РФ за її повномасштабне вторгнення до України з 2022 року. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Спецпредставник ЄС сказав, що санкції не є «чарівною пігулкою», їхня мета – зробити так, щоб Росії було складніше, повільніше і дорожче підживлювати свою військову машину.
  • За його словами, ЄС досяг успіхів у зменшенні обходу санкцій через країни Центральної Азії і скорочення цих потоків стало очевидним після дипломатичних зусиль із Казахстаном, Узбекистаном, Вірменією та іншими. 
  • Однак перед ЄС тепер стоїть складніше завдання – зупинити подібні потоки у Південно-Східній Азії, де країни є виробниками, а не перевалочними пунктами.
  • «Значна частина продукції, що проходить через Китай, виробляється дочірніми підприємствами західних компаній у Південно-Східній Азії», – сказав ОʼСалліван, виступаючи на заході аналітичного центру в Брюсселі після візитів до Вʼєтнаму, Таїланду і Малайзії для розвʼязання цих проблем.
  • Він пояснив, що йдеться про фінансові установи, які потенційно фінансують перевалку військової продукції до Росії.
  • «У разі виявлення подібних випадків із цими установами звʼяжуться та повідомлять, що якщо вони не припинять, то ризикують потрапити до списку. США вже робили це з великим успіхом у трьох випадках на початку року. Ми починаємо збирати інформацію та порівнювати результати», – сказав він.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року США та їхні союзники запровадили безпрецедентні санкції проти Росії. Ці заходи спрямовані на ізоляцію російської економіки, обмеження її доступу до технологій та фінансових ринків, а також на зменшення її здатності фінансувати війну.

Попри сотні санкцій і обмежень, російська економіка пристосувалася до життя в ізоляції та навіть показує зростання. Насамперед завдяки нарощуванню військового виробництва, що, як визнає влада РФ, «перегріває» її. Але ситуація далека від того, що хотіли б бачити Україна та її партнери.

В оцінках економіки РФ не варто впадати в крайнощі – або чекати, що вона розвалиться завтра, або вважати, що вона непохитна, вважає Еліна Рибакова, директорка Київської школи економіки (KSE) з міжнародних програм, запрошена наукова співробітниця Інституту міжнародної економіки Петерсона та аналітичного центру Bruegel. Як експертка KSE Institute, вона займається міжнародними санкціями проти Росії. В якому стані російська економіка на третьому році повномасштабної війни? Як довго вона зможе утримувати темпи військового виробництва? Які санкції найбільше б’ють по РФ? Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *