Зеленський ввів санкції РНБО проти Єрмолаєва і Блаватніка

Президент Володимир Зеленський ввів у дію два рішення РНБО про запровадження економічних санкцій. Укази, підписані головою держави, набули чинності з 23 грудня 2023 року. Зокрема, під обмеження потрапили один з найбагатших бізнесменів в Україні Вадим Єрмолаєв та американсько-британський мільярдер українсько-єврейського походження Леонід (Лен) Блаватнік.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Одним з указів президент ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо восьми фізичних. Серед них – громадяни Кіпру, України, РФ та 15 юросіб. До списку увійшли юрособи, розташовані на тимчасово окупованих територіях, які зареєструвалися у РФ.
  • Іншим указом голова держави ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо 43 фізосіб і 119 юросіб. Обмеження здебільшого стосуються обʼєктів на території РФ, але є й ТОВ «Автодель ГАЗ», яке працює в окупованому Криму.
  • Вадим Єрмолаєв, до того як стало відомо про його кіпрське громадянство, потрапляв до сотні найбагатших людей України за версією Forbes. Йому належить група компаній «Алеф», яка будувала у Дніпрі найвищу будівлю України, комплекс «Брама». 
  • Раніше Єрмолаєв повідомив Forbes, що з 2017 року в нього тільки кіпрський паспорт. «Чому це відбулось? Хочу мати міжнародний захист. Українська судова система, м’яко кажучи, не ідеальна, а податкова не об’єктивна», – сказав бізнесмен у коментарі Forbes. Він додав: «Мені дуже подобається наша Україна. І під час війни проводжу максимально дозволений законом час. Після війни збираюсь розвивати свій бізнес в Україні».
  • Леонід Блаватнік – британський та американський підприємець, який народився у в Одесі. В 1978 році, коли Блаватніку виповнилося 21 рік його сімʼя виїхала з до США. Наразі він проживає у Нью-Йорку та Лондоні. 
  • Блаватнік володіє активами у США та Європі. Зокрема, холдингова група Access Industries володіє контрольним пакетом акцій Warner Music, 20% нафтохімічного концерну LyondellBasell, а також DAZN Group Ltd, яка займається трансляціями спортивних подій.
  • За даними Forbes Real-Time, Блаватнік з 31,8 млрд посідає 45 місце у списку найбагатших людей світу.
  • Як пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерела, у списку санкцій є підприємства з тимчасово окупованої території АР Крим – ТОВ «Кедр», ТОВ «Автогруп Крим» і ТОВ «Вояж-Крим». Ці підприємства афілійовані з Arricano Real Estate РLC, міноритарним власником якої з часткою 12,5% є бізнесмен Томаш Фіала. Arricano Real Estate РLC до кінця 2022 року володіла торговельним центром «Південна Галерея» в Сімферополі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *