Зеленський підписав закон про вилучення «військового ПДФО» з місцевих бюджетів

Президент Володимир Зеленський підписав закон про вилучення з місцевих бюджетів податків на доходи фізичних осіб (ПДФО), сплачених військовими. Про це свідчить інформація в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Ключові факти

  • Закон передбачає, що «військовий ПДФО» з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому буде завершено воєнний стан, зараховується до держбюджету.
  • З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовується до держбюджету в пропорції 50% на 50%: Держслужба спецзвʼязку на дрони – 13 млрд грн, Міноборони на закупівлю артилерійських систем – 13 млрд грн.
  • З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, «військовий ПДФО» розподіляється в таких пропорціях: 45% – Держслужба спецзвʼязку на дрони (прогноз 43 млрд грн), 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43 млрд грн), 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд грн).
  • «Звичайний ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення).

Контекст

8 листопада Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №10037, який пропонує переспрямувати ПДФО з зарплат військових із місцевих бюджетів у держбюджет. 

Місцеві бюджети готуються до втрати десятків мільярдів гривень надходжень, які вони отримують від податку на доходи фізичних осіб. Ймовірно, значна частина цього податку, що генерується з зарплат військових, надходитиме напряму до центрального бюджету. Йдеться про 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного, уточнив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. 

«Щодо нього є заперечення, особливо серед мажоритарних нардепів, але треба з ними працювати, – зазначав голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев. – Армія повинна фінансуватися за рахунок державного, а не місцевих бюджетів».

Це дійсно болючий удар для місцевого самоуправління, яке стало звикати до суттєвих надходжень саме від військового ПДФО. Для деяких громад ця втрата буде критичною. Наприклад, у Миколаєві ПДФО з зарплат військових генерує 46% доходів бюджету, розповідає мер міста Олександр Сєнкевич. «Без цих грошей нам не вистачатиме коштів на зарплати, комунальні послуги, обслуговування міста», – каже він.

Для таких випадків уряд планує запровадити наступного року додаткову дотацію для міст і громад, де військовий ПДФО є бюджетоутворювальним податком.

Та чи достатньо цього, щоб вирішити фінансові суперечності між центральною та місцевою владою, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *