Засновник «Яндекса» Аркадій Волож засудив війну РФ в Україні

Засновник російського технологічного гіганта «Яндекс» Аркадій Волож висловився проти «варварської» війни РФ в Україні, пише Financial Times. Таким чином він став одним із небагатьох бізнесменів країни, які засудили повномасштабне вторгнення.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • «Я категорично проти варварського вторгнення Росії до України, де в мене, як і в багатьох, є друзі та родичі. Я з жахом від того, що кожного дня до будинків українців летять бомби», – йдеться у заяві Воложа.
  • Він додав, що відчуває «частку відповідальності за дії РФ», незважаючи на те, що з 2014 року не живе у Росії.
  • Волож, який живе в Ізраїлі, пішов з посади генерального директора «Яндекса» і передав праву голосу свій контрольний пакет акцій після того, як минулого року ЄС наклав на нього санкції.
  • На своєму особистому сайті Волож називає себе ізраїльським технічним підприємцем, що народився в Казахстані.

Контекст

На початку червня 2022 року ЄС запровадив шостий пакет санкцій проти РФ, під які потрапив засновник «Яндекса». Після цього Волож «негайно» пішов у відставку з посади гендиректора Yandex N.V. та вийшов з ради директорів.

ЄС обґрунтував включення Воложа до списку санкцій тим, що акціонерами та інвесторами «Яндекса» є російські держбанки «Сбер» і ВТБ. Також зазначається, що в 2019 році «Яндекс» погодився на реструктуризацію, що дала «золоту акцію» Фонду громадських інтересів, через який уряд РФ отримав право вето на ключові рішення. 

Крім того, «Яндекс» звинувачують у просуванні російських державних медіа та видаленні контенту з критикою Кремля.

Аркадій Волож зі статками $2,3 млрд торік посідав 64-те місце в рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbes. У 2018 році Волож та члени його сімʼї отримали паспорти Мальти за програмою «Громадянство в обмін на інвестиції».

Минулої весни російський бізнесмен Олег Тіньков публічно засудив президента РФ Володимира Путіна і заявив в інтервʼю The New York Times, що після вторгнення «Росія як країна більше не існує». Згодом він вирішив відмовитися від громадянства РФ. Наприкінці липня уряд Великої Британії зняв санкції з Тінькова.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *