«Укрпошта» хоче викласти на приватизацію чверть акцій. Хто може їх придбати

Поштовий оператор «Укрпошта» може стати першою державною компанією, яка виставить на приватизацію частину акцій, повідомив генеральний директор компанії Ігор Смілянський в ефірі ютуб-проєкту Forbes Ukraine «Business Breakfast з Володимиром Федоріним». За його словами, для початку може йтися про продаж у приватні руки 20–25% акцій компанії.

29 лютого буває раз на 4 роки.💸 Тому ми даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом F29 тільки 28-29 лютого. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Мені б дуже хотілося, щоб після перемоги або й до ми стали однією з перших компаній, яка проведе успішну, круту приватизацію. Принаймні, пакету акцій. Ми до цього готові», – зазначив СЕО держкомпанії. 
  • За його словами, оскільки «Укрпошта» вже є акціонерним товариством, держава може продати 100% акцій у будь-який час. 
  • Для початку може йтися про приватизацію 20–25% акцій компанії, уточнив гендиректор «Укрпошти». Потенційними партнерами для їх придбання можуть стати три типи інвесторів, вважає Смілянський. 
  • Ними можуть бути міжнародні фінансові організації, наприклад Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародна фінансова корпорація (IFC). «Вони можуть зайти як стратегічний інвестор, показати приклад підтримки приватизації в Україні, а потім продати свій пакет акцій, можливо, на IPO», – пояснив Смілянський. 
  • Другий потенційний пул інвесторів в акції «Укрпошти», на думку Смілянського, це приватні фонди, зокрема венчурні, які бачать, що логістика – перспективний напрямок. 
  • Третій варіант – стратегічні партнери «Укрпошти» з інших країн, яким може бути цікаво зайти на наш ринок через придбання частки існуючого гравця. Це можуть бути компанії на кшталт DHL або Amazon, уточнив він.

«Укрпошта» готова до приватизації», – Смілянський

Контекст

У 2024 році «Укрпошта» має намір збільшити кількість відправлених посилок на 50%, також повідомив Смілянський в ефірі ютуб-проєкту Forbes Ukraine «Business Breakfast з Володимиром Федоріним». За його словами, цьогоріч компанія спрямує на цифровізацію 1,3 млрд грн.

Торік кількість відправлених посилок виросла на 40%, також на 40% зросла кількість грошових переказів.

«Укрпошта» закінчила 2023 рік із чистим доходом від реалізації товарів і послуг у сумі 11,9 млрд грн, що на 19% більше проти показника 2022-го. Після падіння у перший рік війни «Укрпошта» повернулася до зростання. Очікується, що у 2024-му дохід збільшиться до 14,1 млрд грн.

Для порівняння: у довоєнному 2021 році дохід «Укрпошти» становив 11,1 млрд грн, у 2022-му – знизився до 10 млрд грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *