«Укренерго» отримало статус повноправного члена в ENTSO-E

Компанія «Укренерго» отримала повноправне членство в Європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E, повідомляє пресслужба НЕК. Таке рішення 14 грудня ухвалив вищий керівний орган ENTSO-E під час свого засідання.

Ключові факти

  • З 1 січня «Укренерго» стане 40-м членом об’єднання та рівноправним учасником європейського енергопростору.
  • Згідно із повідомленням, набуття «Укренерго» юридичного статусу члена ENTSO-E – наступний крок на шляху євроінтеграції української енергосистеми. 
  • Завдаки цьому статусу «Укренерго» зможе голосувати під час засідань Генеральної асамблеї ENTSO-E, брати участь в правлінні з правом голосу, братиме участь в комітетах та в їхніх робочих групах.

Контекст

Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E) є асоціацією для співпраці європейських операторів систем передачі. 40 таких операторів представляють 36 країн, вони відповідають за безпечну та скоординовану роботу європейської електроенергетичної системи. 

«Укренерго» є оператором системи передачі електроенергії в Україні. Компанія виконує функції оперативно-технологічного управління об’єднаною енергетичною системою країни, а також передачі електроенергії магістральними електромережами від об’єктів генерації до розподільних мереж. 

У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E. 

У листопаді цього року ENTSO-E оголосила про завершення проєкту синхронізації з Україною та підтвердила успішне виконання українським оператором ключових технічних вимог, необхідних для забезпечення постійного з’єднання між енергосистемами континентальної Європи та України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *