Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ

Служба безпеки України заявляє, що власник одного з найбільших алкогольних холдингів України Євгеній Черняк причетний до фінансування збройної агресії РФ. Йому повідомлено про підозру, йдеться у повідомленні СБУ. За даними слідства, попри повномасштабне вторгнення, його компанії продовжили вести бізнес із Росією.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Слідчі встановили, що протягом 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані Черняку підприємства перерахували до бюджету РФ близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.
  • За даними СБУ, підприємства фігуранта, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували в Росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію.
  • Згідно із повідомленням, під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора.
  • Слідчі СБУ повідомили про підозру Черняку та ще 6 топменеджерам його компаній за ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).
  • Вирішується питання про накладення арешту на їх приватне і корпоративне майно для передачі в управління АРМА.
  • Доповнено. «Офіційно на мене ніхто не виходив, а дізнався про підозру з телеграм-каналів», – каже Forbes засновник холдингу Global Spirits Євген Черняк. Ніхто, у кого проводили обшуки, не є посадовою особою або бенефіціарним власником підприємств на території «чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу», і відповідно не міг впливати на їхню операційну діяльність, додає Черняк. 
  • Офіційно колектив компанії звернеться до Президента зі проханням «захистити патріотичний бізнес», каже Євген Черняк. «Також хочемо зробити судовий процес максимально відкритим з залученням журналістів», — зазначає він.

Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /Фото 1

Фото: СБУ

Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /Фото 2

Фото: СБУ

Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /Фото 3

Фото: СБУ

Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /Фото 4

Фото: СБУ

Контекст

У 2021 році відвантаження брендів Global Spirits у Росії зросли на 45% – до 7,1 млн дал рік до року, і динаміка стала найвищою серед пʼяти найбільших постачальників горілки в країні. За даними видання, «Хортиця» у 2021 році була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала «Мороша» з 4,4%, третє – «Біленька» з 4%.

Global Spirits раніше заявляв, що після лютого 2022 року холдинг відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. 

У травні 2022-го російські ЗМІ повідомили, що алкогольні заводи, що випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits, змінили власника в РФ.

Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним і оскаржувала це в суді Кіпру.

У липні в Росії відкрили «кримінальну справу» проти Євгена Черняка. Його підозрюють у «спонсорстві тероризму за перерахування грошей на потреби ЗСУ». У грудні стало відомо, що російські активи, які раніше належали міжнародному алкогольному холдингу Global Spirits, можуть бути націоналізовані.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *