Україна завершила синхронізацію енергосистеми з європейською

Європейське енергетичне обʼєднання ENTSO-E визнало, що НЕК «Укренерго» виконала ключові технічні заходи для постійної синхронізації української та європейської енергосистем. Імпортну потужність в Україну збільшено з 1200 до 1700 МВт. Таке рішення ухвалили 28 листопада на засіданні у Брюсселі оператори континентальної Європи, повідомив голова «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Ключові факти

  • Українська енергосистема повністю відповідає технічним вимогам ENTSO-E, а потужність, яку Україна може імпортувати з Європи, збільшилася до 1700 МВт, написав Кудрицький на своїй сторінці у Facebook.
  • «Процес синхронізації української та європейської енергосистем повністю завершено», – наголосив він.
  • ENTSO-E збільшило на 500 МВт технічну можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови – до 1700 МВт.
  • Рішення було прийнято європейськими операторами після відповідних досліджень безпечної та стабільної синхронної роботи української та європейської енергосистем, зазначив голова «Укренерго».

Контекст

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року. З 30 березня того ж року було відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови. 7 червня ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

Для того, щоб перейти з екстреної на постійну синхронну роботу з ENTSO-E, «Укренерго» мало завершити виконання всіх технічних умов, які було погоджено з європейськими партнерами ще у 2017 році.

За даними «Укренерго», 28 листопада імпорт електроенергії здійснюється у вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 1358 МВтгод, з максимальною потужністю в окремі години до 559 МВт. Технічно можлива максимальна потужність до сьогодні становила 1200 МВт.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *