Україна увійде в зиму з енергопотужностями десь як торік – Герус

Україна входитиме у зимовий період приблизно з тими самими енергетичними потужностями, які були минулого року, розповів Forbes Андрій Герус, голова енергетичного комітету Верховної Ради, у випуску Business Breakfast з Володимиром Федоріним. Готовність енергосистеми до ймовірних обстрілів з боку Росії лежить у двох площинах: енергетичній та військовій.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • «З великою долею ймовірності – будуть ракетні удари, будуть атаки дронами на наші обʼєкти енергетичної інфраструктури, – каже Герус. – Питання – наскільки ефективними будуть такі удари».
  •  За його словами, готовність України до нових обстрілів лежить у двох площинах: енергетичній та військовій. Перша передбачає підготовку до фізичного захисту підстанцій та створення резерву обладнання для швидкого усунення проблем у разі пошкоджень. 
  •  Військова площина – це протиповітряна оборона: ефективна робота засобів, які в нас уже є, та постачання нових від наших партнерів. «Над цим йде робота», – зазначив депутат.
  • «Заяви про те, що ми готові на 2% до зими, що в нас відремонтовані лише 2% електростанцій – неправда», – додав Герус.
  • Він зазначив, що готовність української енергосистеми до періоду холодів, за оцінкою Кабміну, наразі становить близько 70%, але Україна має ще близько двох місяців, щоб посилити рівень міцності системи. 
  • «Думаю, що ми входитимемо в зиму приблизно з тими самими потужностями, які в нас були торік», – прогнозує голова профільного комітету парламенту.

«З великою долею ймовірності – будуть ракетні удари та атаки дронами на наші обʼєкти енергетичної інфраструктури».

Контекст

На початку серпня «ДТЕК Енерго» заявив про виконання третини роботи в межах підготовки до опалювального сезону – відремонтовано девʼять енергоблоків ТЕС, ще сім – зараз у процесі.

Відновлення пошкоджених енергетичних обʼєктів до довоєнного рівня займе роки, сказав раніше в інтервʼю Forbes голова «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв.

Обсяг аварійно-відновлювальних робіт на пошкоджених російськими ударами обʼєктах теплової генерації становить лише 1,6%, також повідомив на початку серпня голова Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Костянтин Ущаповський. 

ТЕС і ТЕЦ отримали пошкодження обладнання на 29,9 млрд грн, але аварійно-відновлювальні роботи виконали лише на 482 млн грн, зазначив голова НКРЕКП. Мережі НЕК «Укренерго» постраждали на суму 9,6 млрд грн, але роботи виконано лише на 681 млн грн. 

Усе це, на його думку, «не дає нам позитивної думки стосовно успішного проходження осіньо-зимового періоду». 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *