Україна продовжила угоду з кредиторами про призупинення виплат за боргом

Україна підписала зміни до меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за офіційним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 і Паризького клубу, повідомила пресслужба Мінфіну.

Ключові факти

  • Підписання документа дозволяє продовжити до кінця березня 2027 року дію меморандуму про взаєморозуміння щодо надання виплат за державним і гарантованим державним боргом з групою кредиторів України з країн G7 і Паризького клубу, який було підписано 14 вересня 2022 року.
  • Підписантами виступили представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та США.
  • Завдяки цьому рішенню Україна зможе знизити навантаження на бюджет до кінця дії програми МВФ та заощадити валютну ліквідність для забезпечення соціальних видатків, наголосив міністр фінансів Сергій Марченко. 
  • «Це добровільне призупинення виплати боргу є частиною пакету міжнародної підтримки на суму $122 млрд, наданої партнерами України», – зазначив Марченко.

Контекст

Україна в серпні 2022 року домовилася про відстрочку на два роки погашення та виплат відсотків за 13 випусками суверенних єврооблігацій загальною номінальною вартістю $17,26 млрд та €2,25 млрд, а також перегляду умов щодо ВВП-варрантів.

У строк до липня 2024 року підлягали погашенню три випуски єврооблігацій України на загальну суму понад $3 млрд: 1 вересня 2022 року – на $912,35 млн, 1 вересня 2023-го – на $1 млрд 355,23 млн і 1 лютого 2024 року – на $750 млн.

Виплати відсотків за ними та ще 10 випусків єврооблігацій у наступні 24 місяці склали б за поточними ставками близько $3 млрд.

У вересні минулого року Україна підписала меморандум про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом із групою кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *