Україна отримала останній транш макрофіна від ЄС на €1,5 млрд

Державний бюджет України отримав €1,5 млрд від ЄС. Це останній транш в рамках програми макрофінансової допомоги у €18 млрд на 2023 рік. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Ключові факти

  • Кошти від ЄС спрямовуються на пріоритетні потреби держбюджету у соціальній та гуманітарній сферах.
  • У 2023 році ЄС – найбільший донор прямої бюджетної підтримки, наголосив міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, €18 млрд забезпечили більше 45% потреби у зовнішньому фінансуванні на поточний рік.
  • Марченко також додав, що збереження допомоги є важливим елементом стабільної фінансової системи і в наступному році. «Розраховуємо на продовження нашої співпраці у рамках ініціативи Єврокомісії щодо започаткування Ukraine Facility на 2024–2027 роки обсягом €50 млрд.
  • Від початку повномасштабної війни загальний обсяг бюджетної підтримки від ЄС сягнув €26 млрд.
  • Про виплату останнього траншу також повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона зазначила, що ЄС повинен досягти домовленості, аби й надалі надавати Україні підтримку, необхідну їй для відновлення, відбудови та реформ.
  • «Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга і майбутнього члена», – написала фон дер Ляєн в на своїй сторінці в X.

Контекст

Україна отримує фінансування у рамках програми ЄС на пільгових умовах з терміном погашення кредиту 35 років. Відсотки та інші пов’язані платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватимуть країни ЄС.

Міністр фінансів Марченко раніше заявив, що за 2023 рік, завдяки злагодженій співпраці з міжнародними партнерами, Україні вдалося залучити понад $39 млрд зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько $42,3 млрд, заявив Марченко.

Також він повідомив, що потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити із $41 млрд до $37,3 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *