Україна експортувала морським коридором 40 млн т вантажів – Кубраков

Від початку запуску українським коридором було експортовано 40 млн т вантажів, з яких 26 млн т – зерно, повідомив віцепрем’єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Віцепремʼєр-міністр з відновлення взяв участь у Форумі партнерства між Україною та США. Кубраков зазначив, що за останні два роки Україна зміцнила експортні маршрути і збільшила обсяги експорту.
  • «Український коридор – тимчасовий коридор Чорним морем – дав змогу експортувати близько 40 млн т вантажів, зокрема 26 млн т зерна», – заявив Кубраков.
  • У першому кварталі 2024 року порти Дунайського кластера обробили понад 5,6 млн т вантажів, зокрема 4 млн т – на експорт.
  • За словами віцепремʼєра, також Україна створює нові та розширює наявні наземні прикордонні переходи вздовж західного кордону. Отже, уряд працює над тим, щоб український експорт потрапляв на глобальні ринки, а Україна створювала нові робочі місця.

Контекст

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023-го. Загалом у січні було експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 

За даними Мінекономіки, у січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т було вивезено морським транспортом.

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси склав 8 млн т, з яких 5,2 млн т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *