ЄБРР і ПриватБанк уклали угоду що дозволить розширити фінансування українського бізнесу до €240 млн

ПриватБанк та Європейський банк з реконструкції і розвитку (ЄБРР) домовились про співпрацю за програмою розподілу ризиків (Risk Sharing Program). У межах угоди банк потенційно зможе розширити фінансування чинних бізнес-клієнтів з критично важливих галузей на суму до €240 млн. Про це йдеться в пресрелізі ПриватБанку, який є в розпорядженні Forbes. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти 

  • Згідно з угодою, ЄБРР надає гарантію €60 млн. Нефінансований інструмент розподілу ризиків покриває до 50% кредитного ризику в розмірі до €240 млн за новим фінансуванням ПриватБанку. «Це нефінансовий ресурс, ми не отримаємо жодного фондування від ЄБРР», – уточнив у коментарі Forbes голова правління банку Герхард Бьош. 
  • Угода між ЄБРР та ПриватБанком має два компоненти. Перший інструмент розподілу ризику має допомогти забезпечити доступ до фінансування оборотного капіталу та інвестиційних цілей для мікро-, малих, середніх і великих підприємств, які працюють у таких критично важливих галузях: сільське господарство й сільськогосподарські послуги; харчова і легка промисловість; виробництво і послуги у сфері будівництва; транспорт і логістика; туризм і культура; роздрібна торгівля.  
  • Другий інструмент має підтримати довгострокові інвестиції приватних ММСП в екологічні технології, які відповідають вимогам ЄС. 
  • В рамках цих інструментів ПриватБанк орієнтуватиметься на чинне портфоліо клієнтів, додав Бьош. Вимоги для участі – життєздатна бізнес-модель, дотримання правил комплаєнсу та фінмоніторингу, прозорість, включно зі структурою власності, перераховує він.
  • Угода з ЄБРР не впливатиме на активні процентні ставки за кредитами, зазначив Бьош. Однак вона передбачає додаткову можливість – у разі залучення кредитів під довгострокові інвестпроєкти у цих галузях, бізнес може отримати частину коштів (до 30%) у вигляді гранту.

Контекст 

ЄБРР має низку програм в Україні, які мають на меті допомогу малому та середньому бізнесу, відновлення інфраструктури тощо. 

Так, у 2022 році ЄБРР зобов’язався інвестувати €3 млрд в Україну у 2022–2023 роках, підтримуючи реальний сектор економіки. Зокрема, у 2022-му організація направила €1,7 млрд на відновлення газових мереж та залізниці. Також ЄБРР бере участь у створенні платформи для спільних інвестицій в Україну. 

У 2024 році ЄБРР має намір надати €1,5 млрд Україні на підтримку інфраструктури та економіки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *