У США стався масовий збій в роботі оператора зв’язку AT&T

Мережа оператора зв’язку AT&T вийшла з ладу у десятків тисяч абонентів по всій території Сполучених Штатів у четвер, внаслідок чого клієнти не змогли здійснювати дзвінки, надсилати текстові повідомлення або користуватися інтернетом, пише CNN. Згодом компанія повідомила, що більша частина її мережі була відновлена.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Понад 74 000 клієнтів AT&T повідомили про збої на сайті DownDetector. Це неповна цифра, адже вона відстежує лише відключення, про які повідомляють користувачі.
  • AT&T визнала, що у неї відбувся масовий збій, але не назвала причину. «Сьогодні вранці деякі наші клієнти зіткнулися з перебоями в роботі бездротового звʼязку. Ми терміново працюємо над відновленням їхнього обслуговування, – йдеться у заяві AT&T. – Рекомендуємо використовувати дзвінки по Wi-Fi, поки обслуговування буде відновлено».
  • Згодом AT&T повідомила, що більшість її мережі знову працює. Компанія не озвучила термінів, коли її система буде повністю відновлена.
  • За словами джерела у галузі, немає жодних ознак того, що відключення у четвер стало результатом кібератаки чи іншої шкідливої діяльності.
  • Декілька установ уже заявили, що збій у роботі AT&T порушив їхню роботу. Наприклад, Департамент з надзвичайних ситуацій Сан-Франциско заявив, що його центр 911 продовжує працювати, але багато клієнтів AT&T не змогли скористатися лінією екстреної допомоги через збій. 
  • Водночас у Verizon і T-Mobile заявили, що збій їх не торкнувся.

Контекст

В Україні 12 грудня 2023 року абоненти «Київстару» не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом до інтернету через масштабний збій. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров зазначив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, пояснив очільник компанії. 

СБУ 13 грудня повідомила, що відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Голова департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав в інтервʼю Reuters, що російські хакери перебували у системі «Київстар» щонайменше з травня 2023 року. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *