У російській Рязані після атаки дронів палає завод «Роснефти» (фото, відео)

У Росії дрони завдали удару по Рязанському нафтопереробному заводу, внаслідок атаки сталася пожежа, повідомив губернатор області Павло Малков. Йдеться про найбільший нафтопереробний завод ПАТ «Роснефть».

Ключові факти

  • Російські телеграм-канали вже оприлюднили фото пожежі, а також відео із влучанням безпілотника в завод.
  • Зазначається, що три ударні дрони атакували «Рязаньнефтепродукт» – дочірню структуру «Роснефти». Стверджується, що безпілотники влучили у дві установки з первинної переробки нафти. 
  • Виникла пожежа, площа якої становила 100-200 квадратних метрів.
  • За даними Bloomberg, підприємство, розташоване за 200 кілометрів на південний схід від Москви, має потужність 17,1 млн т на рік, або близько 340 000 барелів на день, і є основним постачальником моторного палива для російських регіонів навколо столиці. Він став вже другою мішенню дронів за два останні дні, внаслідок атак було пошкоджено обʼєкти, що становлять понад 10% нафтопереробних потужностей Росії.
  • Обережно, на відео присутня ненормативна лексика.

Контекст

18 січня під ударом дронів опинився нафтовий термінал у Ленінградській області. 19 січня дрон атакував нафтобазу, що належить «Роснєфті» у місті Клинці Брянської області. А 21 січня приліт безпілотника спричинив пожежу на терміналі «Новатека» в морському порту Усть-Луга в Ленінградській області.

25 січня українські дрони атакували НПЗ у Туапсе. Роботу підприємства, яке переробляє щороку до 9 млн т сировини, паралізувало після пожежі. Цей НПЗ – єдиний на чорноморському узбережжі Росії та входить до десятки найбільших у РФ.

Під атаками дронів опинилася інфраструктура, яка торік принесла РФ третину експортних надходжень. Географія ударів – від Чорного моря до витоків Волги. Детальніше про те, якими можуть бути наступні цілі атак – у матеріалі Forbes Ukraine.

За другий тиждень лютого підприємства у РФ переробляли 5,16 млн барелів нафти на день. Згідно з розрахунками Bloomberg, це на 94 000 барелів на день менше, ніж попереднього тижня. Нафтопереробка в Росії ще більше постраждала, оскільки НПЗ борються зі збитками, завданими атаками дронів. З початку цього року внаслідок українських атак було пошкоджено шість нафтопереробних заводів, на частку яких припадало близько 18% від загального обсягу переробки нафти в Росії.

12 березня після нічної атаки безпілотників у Росії сталася пожежа на обʼєкті паливно-енергетичного комплексу у місті Кстово Нижегородської області. Завод «Норсі» ПАТ «Лукойл» зупинив роботу.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *