У 2025-му ціни на книги зростуть: причини

У 2025 році роздрібна ціна книги може зрости мінімум на 20–30%, спрогнозував у інтерв’ю Forbes генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

Ключові факти

  • За останні три роки ціна книги виросла приблизно на 50%, говорить Круглов. Найбільше – у 2023-му, після чого ціна зафіксувалась через падіння купівельної спроможності населення. Але нині роздрібна ціна книги зростатиме, переконаний генеральний директор «Ранку».
  • Найбільше на ціну книжки впливає вартість поліграфічних послуг, яка сильно зросла, пояснює Круглов.
  • Ще один фактор здорожчання – відключення електрики. Через них багато друкарень працюють на генераторах. «Коли почалися відключення, ми купили майже всім співробітникам зарядні станції, – каже гендиректор «Ранку» . – Наші системні адміністратори зробили пристрої, які підключаються до автомобільного акумулятора, щоб можна було працювати, коли електрики немає по 6-7 годин». Витрати видавництва на те, щоб досягти енергетичної автономності, сягнули мільйонів, додає Круглов.  
  • На ціну видань також впливає ціна на папір і вартість людської праці, що постійно зростає, говорить топменеджер. 

Контекст

Внаслідок ракетного удару по «Фактор-Друку» сукупна потужність друкарень України зменшилась на 30–40%. Ця втрата призведе до черги на друкарнях, підняття цін на поліграфічні послуги та, зрештою, зростання вартості книжок, говорили у червні 2024-го представники «Ранку», КСД та BookChef. Можливі уповільнення виходу новинок та дефіцити популярних книг, прогнозувала PR-менеджерка КСД Тетяна Рябченко.

17 червня президент Володимир Зеленський 17 червня підписав закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Документ передбачає, що книгарні отримуватимуть державні субсидії на оренду приміщень, але уже після війни.

Цей же закон передбачає надання державної допомоги у розмірі 908 грн на придбання книжок, яку 18-річні українці мали б отримувати з липня 2024-го. Поки цього не сталося. «Ймовірно, малося на увазі, що з 1 липня почнеться підготовка нормативних актів і вирішення технічних питань», – пояснювала директорка Українського інституту книги Олександра Коваль. З її слів, ухвалення відповідної постанови Кабінетом Міністрів має відбутися до 20 вересня.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *