Втрати експортерів через блокаду кордону сягнули $160 млн – НБУ

Українські експортери втратили близько $160 млн через блокаду наземних пунктів пропуску через західні кордони. Такі розрахунки Національний банк надіслав у відповідь на запит ЕП. Втрати імпорту виявилися набагато більшими.

Ключові факти

  • За оцінками НБУ, блокада пунктів пропуску зумовила втрати експорту в листопаді в сумі $160 млн та зниження імпорту на $700 млн. 
  • Регулятор пояснив більші втрати імпорту вищою залежністю від автоперевезень порівняно з експортом.
  • На 17 грудня середньоденна кількість вантажівок, що перетнули кордон Польщі з початку блокади, скоротилася на 40% порівняно з середніми значеннями жовтня. Водночас НБУ зазначив, що перевізники почали переорієнтовуватися на інші напрямки, зокрема, зросла кількість перетинів кордону через пункти пропуску з Румунією (на 7%), Угорщиною (на 1%) та впала кількість перетинів кордону з Молдовою (на 4% та зі Словаччиною на 13%).
  • Проте втрати від блокування кордону зі Словаччиною очікуються значно нижчими, ніж від блокування кордону Польщі, оскільки через нього проходило лише близько 5% вантажних автомобілів, пояснив регулятор.
  • Загалом середньоденна кількість вантажівок, що перетнули всі наземні кордони впродовж 6 листопада – 10 грудня скоротилася на 23% порівняно з жовтнем. Перекрити таке падіння вдалося завдяки переорієнтації логістичних ланцюжків на залізницю та морський коридор, обсяги перевезень якими продовжують зростати.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Хребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП «Угринів – Долгобичув» почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

11 грудня польські протестувальники розблокували рух вантажівок на найбільшому пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ», а вже 18 грудня знову його заблокували.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *