Війна в Ізраїлі. Що буде з цінами на нафту у разі включення Ірану в конфлікт

Світовий банк не виключає зростання цін на нафту Brent вище $150 за барель у разі серйозних перебоїв у постачаннях через військовий конфлікт на Близькому Сході. Про це йдеться у матеріалі «Огляд сировинних ринків. У тіні геополітичних ризиків».

Ключові факти

  • Геополітичні ризики – найзначніший чинник, що може спричинити зростання цін на сировинних ринках, йдеться в матеріалі.
  • За базовим прогнозом Світового банку, якщо війна між Ізраїлем і ХАМАС переросте в конфлікт за участю інших країн, то ціни на нафту Brent можуть піднятися вище $90 за барель. СБ окреслив три можливі сценарії.
  • Сценарій «великого зриву» – світова пропозиція нафти скоротиться на 6–8 млн барелів на добу (від обсягів постачання в 2023 році). За масштабами це можна порівняти з нафтовою кризою 1973 року. Такий розвиток подій може призвести до зростання цін на нафту приблизно на 56–75% вище за базовий прогноз ($90 за барель), тобто ціни зростуть до $140,4–157,5 за барель. 
  • Сценарій «середнього зриву» передбачає скорочення пропозиції на 3–5 млн барелів. Це може викликати зростання цін на Brent на 21–35% вище за базовий прогноз – до $108,9–121,5.
  • Сценарій «невеликого зриву» передбачає, що пропозиція нафти на ринку знизиться на 0,5–2 млн барелів на добу. За такого сценарію ціна нафти перевищить базовий прогноз лише на 3–13% і становитиме $92,7–101,7 за барель.

Контекст

Агресія ХАМАС проти Ізраїлю спровокувала хвилювання на ринку нафти. Через два дні після атаки палестинського угрупування на Ізраїль, світові ціни на нафту зросли на 5%.

У інвесторів найбільші побоювання викликає можливість прямого включення Ірану в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС. Посилення санкцій проти іранської нафти може призвести до скорочення пропозиції сировини на ринку на 1 млн барелів на добу.

Попри розширення Ізраїлем масштабу наземних бойових дій на території сектору Газа, нафта марки Brent впала у ціні до $89,27 за барель.

Вартість нафти знижується, оскільки Ізраїль, здається, ставиться до ситуації з обережністю, і це дає надію на те, що найгірший сценарій конфлікту не матеріалізується, цитує MarketWatch керуючого партнера SPI Asset Management Стівена Іннеса.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *