Відмова від «спрощенки». Економісти вказали на слабкі місця Нацстратегії доходів

Реформа спрощеної системи оподаткування (ССО), яку передбачає Національна стратегія доходів, не призведе до зменшення зловживань великим бізнесом із застосуванням ССО. Так вважають фахівці економічних аналітичних центрів та експерти з питань податкової політики, які проаналізували затверджений урядом документ. Аналіз опублікував Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна.

Тільки до 7 січня даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Зміни, які уряд планує впровадити щодо ССО, на практиці призведуть до перетворення спрощеної системи на наближену до загальної. Нею не зможуть скористатися сотні тисяч малих підприємців, яких приваблювала у ССО виключно її простота, відсутність обліку та помірні ставки, вважають експерти.
  • Головні ризики – масова тінізація. Економісти нагадали, що попередня спроба знищення ССО урядом Азарова у 2010 році призвела до масових протестів і, разом з подальшим погіршенням умов ССО, закінчилася втратою 2,2 млн легальних робочих місць у мікробізнесі. 
  • Крім того, Україна втратить єдину перевагу, завдяки якій останні роки зростали інноваційні галузі, не набувши інших переваг (все ще корумпована податкова та митна служби, нереформована судова система, слабкий рівень держуправління), вважають експерти.
  • Економісти звертають увагу на те, що спроби утиску лише спрощеної системи оподаткування, як інструментарію потенційного (бо будь-яких розрахунків втрат бюджету не наведено) уникнення оподаткування, без розв’язання проблеми агресивної податкової поведінки з боку великих та надвеликих компаній – є контрпродуктивними.
  • Також експерти заявили про недоцільність скасування спрощеної системи для аграрного сектору. Це єдина перевага українських фермерів, яка компенсувала значні дотації, які надаються аграріям країн ЄС, дешеві кредити, які є у них, якісну судову систему в ЄС тощо, йдеться у коментарі.
  • Крім того, простота оподаткування та неможливість ухилення є дуже значними перевагами в умовах села як для платників, так і для контрольних органів, зазначають фахівці.

Контекст

«Спрощенка» дає змогу компаніям та фізособам-підприємцям сплачувати єдиний податок замість звичайних ПДФО, ЄСВ та військового збору, використовує близько 1,7 млн платників податків. Сукупно вони генерували близько 0,9% ВВП у період 2020–2022 років. 

Проблема – системою може користуватись великий бізнес, тоді як вона була задумана для підтримки невеликих підприємств, йдеться у НСД. Найбільшою групою учасників у групах 1 і 2 є сектори роздрібної та оптової торгівлі, включаючи ремонт автомобілів, на які припадає приблизно дві третини учасників і обсягу обороту. У групі 3 – зсув у бік професійних та ІТ-послуг.

Національна стратегія доходів передбачає реформу спрощеної системи оподаткування у 2025–2027 роках. 

Що передбачає реформа ССО. Протягом перехідного періоду, який триватиме три роки, ставки єдиного податку для юросіб третьої групи поступово збільшать до рівня звичайної ставки податку на прибуток (18%). 

Перехідні рівні та остаточне значення ставок ще обговорюватимуться. Мета – заохотити юросіб до поступового самостійного переходу на загальну систему оподаткування. Після закінчення перехідного періоду юрособам заборонять використання ССО.

Друга та третя групи ССО для ФОП будуть об’єднані в одну групу. Для неї створять диференційовану шкалу ставок від мінімальних 3% для торговельної діяльності, до 17% для низки послуг. Це також поступово відбуватиметься. Для платників цієї групи буде обов’язковим застосування РРО.

Перелік видів діяльності, дозволених для участі в першій групі, буде переглянуто для того, що виключити з неї високомаржинальні бізнеси. Фіксований податок скасують, натомість зʼявиться ставка з фактично отриманого доходу.

Для селянських фермерських господарств (фізосіб), які залишаться в режимі четвертої групи, базу оподаткування буде розширено починаючи з року, коли в Україні запровадять оподаткування землі на основі її масової оцінки. Для виробників сільськогосподарської продукції (юридичних осіб) ставки єдиного податку протягом трьох років підвищать до рівня ставки податку на прибуток у 18%.

Виключення, які зараз дозволяють не здійснювати облік та документально підтверджувати походження товарів у реалізації, скасують. Далі вимоги до обліку будуть максимально спрощеними, але обов’язковими незалежно від організаційно-правової форми та/або виду діяльності платника.

Зміни до спрощеної системи оподаткування або податків на доходи фізичних осіб не впроваджуватимуться, поки не зростуть довіра до фіскальної системи й безпека даних платників податків, сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *