Відбудова та підтримка України. Рада ЄС погодила окреме зберігання доходів від заморожених російських активів

Рада ЄС ухвалила рішення, яке розʼяснює зобовʼязання центральних депозитаріїв цінних паперів, що володіють активами та резервами центробанку РФ, які були заморожені внаслідок обмежувальних заходів ЄС, йдеться в повідомленні установи.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • «Це рішення дає можливість Раді ухвалити рішення про можливе встановлення фінансового внеску до бюджету ЄС, зібраного за рахунок цього чистого прибутку, для підтримки України та її відновлення й відбудови на пізнішому етапі», – сказано в повідомленні. 
  • Цей фінансовий внесок може бути направлений через бюджет ЄС до Фонду України, за яким Рада ЄС та Європейський парламент досягли попередньої угоди 6 лютого 2024 року.
  • Після вторгнення РФ в Україну, ЄС у координації з міжнародними партнерами вирішив заборонити будь-які операції, повʼязані з управлінням резервами, а також активами ЦБ РФ. Внаслідок цієї заборони відповідні активи, що належать фінансовим установам у державах-членах ЄС, були заморожені.
  • Сьогоднішнє рішення, відповідно до позиції G7, розʼяснює заборону на ці операції, а також правовий статус доходів, які отримують центральні депозитарії цінних паперів, у звʼязку з володінням російськими замороженими активами, та встановлює чіткі правила для осіб, які володіють ними. 
  • Рада ЄС, зокрема, ухвалила, що депозитарії, які володіють активами ЦБ РФ на суму понад €1 млн, повинні враховувати надзвичайні залишки коштів, що накопичилися в результаті обмежувальних заходів ЄС, окремо, а також повинні зберігати відповідні доходи окремо. Крім того, установам забороняється розпоряджатися отриманим чистим прибутком.

Контекст

6 грудня 2023 року лідери «Великої сімки» підтвердили, що необхідний рішучий прогрес для спрямування доходів від заморожених російських активів, на підтримку України.

Близько €260 млрд активів Центрального банку Росії було заморожено у вигляді цінних паперів та коштів у юрисдикціях партнерів G7, ЄС та Австралії, причому понад дві третини з них – у ЄС.

29 січня постійні представники країн ЄС підтримали план Єврокомісії виокремити доходи від заморожених активів РФ, щоб використати їх для відновлення України. 

Мінʼюст України раніше заявляв, що надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі.

Міжнародний депозитарій Euroclear у 2023 році отримав €4,4 млрд доходів від інвестування заблокованих активів російського центробанку. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *