​​ВАКС заочно заарештував депутата Одарченка, якого підозрюють у спробі підкупу Найєма

Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід депутату від фракції «Слуга народу» Андрію Одарченку із застави на взяття під варту, повідомляє Центр протидії корупції. Також суддя стягнув у дохід держави 15 млн грн застави, внесеної за депутата.

Депутата підозрюють у наданні неправомірної вигоди голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти 

  • Раніше депутат вийшов під заставу в 15 млн грн і здав закордонні паспорти. Цього місяця його мали допитати, але він не зʼявився на судове засідання.
  • Напередодні Одарченко незаконно виїхав з України і був оголошений у міжнародний розшук. За інформацією прокурорів, він перебуває у Румунії, де попросив про притулок.
  • «Він (Одарченко) не забезпечувався дипломатичним паспортом, він не відправлявся Верховною Радою у відрядження, він, за наявною в нас інформацією, не перебуває в закладах охорони здоровʼя. Таким чином, можна констатувати, що не приходить він до суду саме з метою ухилення від кримінальної відповідальності», – заявила на засіданні прокурор Єлена Дроботова, пише «Суспільне».
  • Адвокат Одарченка сказав, що місцеперебування підзахисного йому невідоме, і заперечував проти клопотання прокурора.

Контекст

У листопаді минулого року депутата від фракції «Слуги народу», члена комітету Ради з питань антикорупційної політики Андрія Одарченка викрили в пропонуванні голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму хабаря в криптовалюті Bitcoin в еквіваленті $50 000. За даними слідства, в серпні 2023 року нардеп звернувся з проханням сприяти виділенню коштів на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури.

У січні 2024-го НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою Одарченка в наданні неправомірної вигоди Найєму. Дії народного обранця кваліфіковано як «пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» (ч. 4 ст. 369 КК України).

16 квітня обвинувальний акт у справі було спрямовано до ВАКС для розгляду по суті. Розгляд обвинувального акту перебуває на завершальній стадії – 18 вересня у судовому засіданні було заплановано допит обвинуваченого.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *