Вакцини від COVID. Акції виробників Pfizer та BioNTech падають через низький попит

Акції американської фармкомпанії Pfizer та її німецького партнера BioNTech впали в понеділок після того, як виробник препаратів знизив прогноз продажу своєї вакцини та терапії проти COVID минулого тижня, пише Reuters.

Ключові факти

  • Pfizer минулої пʼятниці знизив річний прогноз продажу свого противірусного препарату Paxlovid приблизно на $7 млрд, а вакцини, розробленої спільно з BioNTech, приблизно на $2 млрд. Причина – стрімке падіння використання продуктів, повʼязаних з пандемією.
  • Компанія повідомила, що в третьому кварталі цього року їй доведеться покрити безготівкові витрати у розмірі $5,5 млрд через списання запасів на суму $4,6 млрд для Paxlovid і $900 млн від списання вакцини, тоді як BioNTech планує списання до €900 млн ($947 млн).
  • Аналітик Wells Fargo Мохіт Бансал зазначив, що скорочення прогнозу продажів препаратів від COVID виявилося більшим, ніж очікувалося.
  • У BioNTech відмовилися коментувати поточний прогноз компанії на 2023 рік.
  • Ця новина також спричинила падіння акцій конкуруючого виробника вакцин проти COVID Moderna на 4,7%.
  • З початку 2023 року капіталізація Pfizer впала на понад 37% (до $181,3 млрд).

Контекст

За прогнозами Pfizer, її виручка у 2023 році перебуватиме в діапазоні $58-61 млрд проти раніше очікуваних $67-70 млрд. Оцінка скоригованого прибутку в розрахунку на акцію знижена до $1,45-1,65 з прогнозованих до $3,25-3,45.

Експерти, опитані FactSet, в середньому прогнозують скоригований прибуток компанії на рівні $3,29 на акцію при виручці майже $66 млрд.

У травні цього року Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) оголосила, що COVID-19 більше не вважається глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. За словами голови ВООЗ Тедроса Гебреїсуса, це означає закінчення етапу надзвичайної ситуації, але не самої пандемії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *