В управління Фонду держмайна перейшли 49% мережі АЗС Shell

Фонд державного майна отримав санкційні активи росіянина Едуарда Худайнатова, зокрема – 49% ТОВ «Альянс Холдинг», яка керує українською мережею автозаправних станцій під брендом Shell. Про це йдеться у повідомленні ФДМУ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Крім мережі АЗС Фонд держмайна отримав 100% частки у статутному капіталі ТОВ «Нафтова компанія «Альянс-Україна», що володіє нафтобазою та нерухомістю.
  • Наразі ФДМУ здійснює процес очищення цих активів від арештів та заборон для реєстрації права власності за державою.
  • Отримані від продажу санкційного майна кошти будуть спрямовані до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Контекст

Мінʼюст у жовтні 2023 року подав до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, який є власником ВАТ «Незалежна нафтогазова компанія» та колишнім першим віцепрезидентом, заступником голови правління, членом ради директорів «Роснафти». Мета – націоналізація його українських активів. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. 

ЄС вніс до санкційного списку Едуарда Худайнатова в червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

З 2007 року власник мережі Shell в Україні – ТОВ «Альянс Холдинг». Це було спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – «Альянс Ойл Україна», за даними профільного видання enkorr.ua. «Альянс Ойл Україна» була дочірньою структурою «Незалежної нафтогазової компанії» («ННК») росіянина Едуарда Худайнатова, каже директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Глобальна компанія Shell Netherlands володіє «Альянс Холдинг», що керує мережею заправок Shell в Україні, повідомила Forbes пресслужба Shell Україна.

На початку квітня Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляцію Мінʼюсту і дозволила стягнути на користь України 49% ТОВ «Альянс Україна», якому належить мережа АЗС Shell. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *