В Україні запускають пілотний проєкт «е-Архів»

Міністерство юстиції та Державна архівна служба презентували пілот проєкту «е-Архів», повідомляє Міністерство цифрової трансформації. Документи державних органів влади зберігатимуться в електронних архівах.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Архівну інформацію відцифрують та внесуть у систему документообігу. «Державним даним більше не загрожуватимуть життєві обставини. Це особливо важливо під час війни. Оскільки ворог намагається знищувати цінні для українців папери», – повідомили у відомстві.
  • Тестування проєкту проходило в системі «АСКОД». На першому етапі було сформовано та передано окремі електронні документи Міністерства юстиції на зберігання до архіву Мін’юсту та Центрального державного аудіовізуального й електронного архіву.
  • Надалі проєкт планують масштабувати на всі органи влади, а згодом – і на інші організації.

Контекст

Пілотний проєкт реалізовано Мін’юстом разом із Держархівслужбою, Мінцифри, проєктом ЄС Pravo-Justice та іншими партнерами.

У квітні стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації планує оцифрувати Державну службу статистики. Аудит розпочався 2021-го, активна розробка – під час повномасштабної війни. Видима користувачам частина проєкту – новий портал Держстату. Його планують запустити у другій половині 2023 року. За лаштунками – реорганізація адміністративної структури, створення внутрішньої IT-системи для збору й обробки інформації, перенос історичних даних за понад три десятиліття незалежності. 

Кошторис від консалтингу до реалізації – близько 55 млн грн. Фінансування – за рахунок програми EGAP, яку підтримує уряд Швейцарії. Розробка – силами EPAM, найбільшого в країні IT-гравця. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *