В Україні провели перші збори акціонерів у електронному форматі

В Україні успішно проведено перші збори акціонерів у електронному форматі через авторизовану Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) електронну систему. Про це повідомив Центральний депозитарій, який супроводжував процес проведення е-зборів.

Ключові факти

  • Збори провела 20 березня 2024 року одна з компаній групи МХП Юрія Косюка.
  • Електронні збори відкривають нові перспективи для ефективного управління та забезпечують прозорість у процесі прийняття рішень. Це важливий крок у розвитку корпоративного управління та зміцненні довіри акціонерів, йдеться у повідомленні НДУ.
  • «Цей механізм проведення зборів зрозумілий іноземним інвесторам, що може зробити нашу економіку привабливішою для залучення коштів», – зазначив Руслан Магомедов, голова НКЦПФР.
  • На відміну від дистанційної форми, електронний формат передбачає проведення загальних зборів фактично день в день, пояснив ЕП член НКЦПФР Максим Лібанов. Спершу акціонер авторизується в розробленій НДУ електронній системі «Велетень». У форматі, який схожий на заповнення декларації держслужбовцями, він віддає свої голоси за ті чи інші рішення та відправляє сформований документ до НДУ. Останній впродовж одного дня формує протокол загальних зборів.
  • Електронний формат проведення загальних зборів, як і дистанційний не безкоштовний – що за одну, що за другу послугу емітентам доведеться сплатити приблизно 10 000 грн.
  • Скористатись послугою можуть будь-які акціонерні товариства, окрім корпоративних інвестиційних фондів, а також товариства з обмеженою відповідальністю, які перевели облік своїх часток до НДУ.

Контекст

До пандемії Covid-19 в Україні загальні збори акціонерів проводились лише в очному форматі – власники часток збирались у встановленому місці, де за допомогою бюлетенів голосували за ті чи інші рішення. Але спочатку через карантинні обмеження, а з лютого 2022 року через воєнний стан, цей формат замінили виключно на дистанційний. Він передбачає, що власник частки в капіталі компанії отримує на електронну пошту документи, які самостійно роздруковує, заповнює та відправляє до депозитарної установи, а та – до НДУ. Верифікація (підтвердження наявності кворуму, правильності заповнення бюлетенів та встановлення кількості голосів по кожному з питань) займає до 10 днів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *