Турецька ліра ослабла після програшу партії Ердогана на місцевих виборах

Турецька ліра ослабла після того, як правляча партія президента Реджепа Тайїпа Ердогана зазнала поразки на місцевих виборах у неділю, пише Bloomberg. Влада у багатьох містах Туреччини, зокрема у Стамбулі та Анкарі, перейде до опозиції.

Ключові факти

  • Ліра впала на 0,2%, до 32,4295 за долар, що є рекордно низьким показником на момент закриття торгів. Цього року валюта втратила близько 9% своєї вартості, що є другим за величиною знеціненням на ринках, що розвиваються, після чилійського песо.

Турецька ліра ослабла після програшу партії Ердогана на місцевих виборах /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Перед голосуванням інвестори висловили стурбованість щодо того, чи може поразка правлячої партії призвести до змін в економічній політиці.
  • Промова Ердогана, у якій він визнав поразку своєї партії, ймовірно, допомогла послабити тиск на ринки.
  • У березні ліра впала найсильніше з червня, причому втрати були викликані вищою, ніж очікувалося, інфляцією і збільшеним місцевим попитом на тверду валюту перед виборами. Центральний банк, який також зіткнувся зі скороченням своїх валютних резервів, втрутився і збільшив ставку на 500 базисних пунктів, до 50% минулого місяця.

Контекст

Партія справедливості та розвитку Ердогана вперше в історії відстала від головної опозиційної Народно-республіканської партії на недільних муніципальних виборах.

Підтримка ПСР – 35,5%, тоді як НРП лідирувала у гонці з 37,7%. Партія Ердогана має отримати місце мера в 24 містах порівняно з 39 у 2019 році. НРП лідирувала в гонці у 35 провінціях порівняно з 21 на останніх виборах.

Ердоган визнав поразку у промові перед своїми прихильниками у штаб-квартирі партії в Анкарі, пообіцявши «самокритику» та «повагу» до результатів. «Вибори 31 березня стануть поворотним моментом. Ми не змогли досягти результатів на місцевих виборах, на які сподівалися», – заявив Ердоган. Турецький президент пообіцяв відновити підтримку до наступних президентських виборів 2028 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *