Три великі грецькі компанії відмовилися від транспортування російської нафти

Три грецькі компанії-перевізники – Thenamaris Ships Management Inc., Minerva Marine та TMC Tankers LTD – виключені з переліку міжнародних спонсорів війни. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ухвалило рішення після того, як компанії припинили транспортування російської нафти.

Ключові факти

  • Minerva Marine, Thenamaris і TMS Tankers останніми тижнями припинили транспортування російської нафти, щоб уникнути санкцій з боку США, пише Reuters.
  • Вони транспортували російську нафту протягом десятиліть і продовжували це робити, коли більшість західних компаній припинили роботу за цими маршрутами, щоб уникнути зростаючих ризиків санкцій і введення цінового обмеження. Втім, у листопаді вони відхиляють запити на судна для навантаження російської нафти.
  • Влітку 2022 року НАЗК внесло до списку «спонсорів війни» п’ять грецьких компаній, серед яких були і Minerva Marine, Thenamaris та TMS Tankers. Компанії транспортували російську нафту та нафтопродукти.
  • Все більше міжнародних компаній відмовлялося співпрацювати з РФ, особливо в нафтовій сфері, наголосив голова НАЗК Олександр Новіков. За його словами, йдеться не тільки про доброчесність та відповідальність таких компаній, але й можливість не потрапити під санкції.

Контекст

Росія майже повністю оминає встановлений ціновий ліміт на продаж нафти у $60 за барель, що змушує країни «Великої сімки» шукати шляхи посилення однієї зі своїх ключових економічних санкцій проти Москви.

Занепокоєння західних чиновників підкріплюється офіційною російською статистикою продажу нафти у жовтні, яка, за словами Москви, показує, що середня отримана ціна перевищила $80 за барель. Стрибок російських цін завдав удару по спробах G7 обмежити потік коштів, що надходять до Кремля для фінансування повномасштабного вторгнення в Україну.

Міністерство фінансів США нещодавно запросило інформацію у 30 компаній з управління суднами про 98 суден, які воно підозрює у порушенні ліміту, повідомило джерело.

Раніше з переліку міжнародних спонсорів війни вже було виключено провідну світову компанію з постачання суднового палива, ірландську Peninsula Petroleum Limited, одну з найбільших у світі компаній з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports (SRK) та Британську групу компаній Mondi, що виробляє папір та пакування. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *