Тиск на підприємців. Закритих справ проти бізнесу стає менше

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні пʼять років. Справи «зависають» без будь-яких слідчих дій, повідомив громадський рух «Маніфест 42», посилаючись на дані Офісу генпрокурора.

Ключові факти

  • У січні-жовтні 2023-го року закрито 274 провадження. Це удвічі менше, ніж у 2022 році.
  • Закриті провадження щодо господарської діяльності: 2019 – 1586, 2020 – 1301, 2021 – 1552, 2022 – 553, 2023 січень-жовтень – 274.
  • Протягом 2022-23 років слідчі майже припинили закривати справи проти бізнесу – вони «зависають» без будь-яких слідчих дій, зазначив голова «Маніфест 42» Сергій Позняк. За його словами, «завислі» справи використовуються тиловими силовиками для корупційного тиску на підприємців. 
  • «Ця проблема набула раніше небачених масштабів і потребує негайного реагування як правоохоронних органів, так і політичного керівництва країниʼ, – наголосив Позняк.
  • Раніше стало відомо, що в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму. У січні-жовтні 2023 року щодо господарчої діяльності було відкрито 4249 проваджень. При цьому до суду з обвинувальним актом передано лише 989 справ проти бізнесу (23%).

Контекст

Наприкінці травня цього року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували Маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромат» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

«Ментівський беспредєл набрид бізнесу, правоохоронці приходять та іменем закону шиють голі статті, кримінальні справи та тероризують бізнес, – емоційно пояснив ідею створення нової платформи Мазепа в коментарі Forbes, – Якщо влада не може покласти цьому край, то обʼєднаний бізнес готовий це зробити». 

Підприємці не обмежаться лише створенням реєстру. В планах – заснувати організацію, яка буде захищати бізнес від тиску правоохоронних структур та комунікуватиме з державою. Як це може працювати, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *