The New York Times подала позов проти OpenAI та Microsoft

Американське видання The New York Times подало позов проти технологічних компаній OpenAI та Microsoft за порушення авторських прав з використанням технологій штучного інтелекту (ШІ). Про це йдеться в повідомленні на сайті видання. 

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Предмет суперечки – несанкціоноване використання інформаційних продуктів для навчання нейромереж.
  • «У середу газета The New York Times подала до суду на OpenAI і Microsoft за порушення авторських прав, відкривши новий фронт у юридичній боротьбі за несанкціоноване використання опублікованих робіт для навчання технологій штучного інтелекту, – йдеться в повідомленні.
  • У позові, поданому до Федерального окружного суду Манхеттена, стверджується, що мільйони статей, опублікованих NYT, були використані для навчання автоматизованих чат-ботів, які тепер конкурують із новинним виданням як джерело надійної інформації.
  • У позові також зазначається, що великі мовні моделі (LLM) OpenAI та Microsoft, на яких засновані ChatGPT та Copilot, «можуть генерувати вихідні дані, які дослівно відтворюють контент NYT, точно резюмують його та імітують його виразний стиль». Це «підриває та шкодить» відносинам Times із читачами, а також позбавляє його «підписок, ліцензування, реклами та партнерських доходів».
  • Видавець наголошує, що ці моделі ШІ «загрожують високоякісній журналістиці», завдаючи шкоди здатності агентств новин захищати і монетизувати контент.
  • У позові наводиться кілька прикладів, коли чат-бот надавав користувачам майже дослівні уривки зі статей Times, для перегляду яких в іншому випадку потрібна була б платна підписка. 
  • NYT вимагає від OpenAI та Microsoft знищити всі моделі чат-ботів та навчальні дані, в яких використовуються її матеріали. Також видання наполягає на багатомільярдній компенсації, сума якої не розголошується.

Контекст

Раніше група з 11 авторів науково-популярної літератури приєдналася до позову у федеральному суді Манхеттена, який звинувачує OpenAI та Microsoft у незаконному використанні книг для навчання моделей, що лежать в основі ChatGPT та інших технологій.

Сценаристи, у тому числі лауреати Пулітцерівської премії Тейлор Бранч, Стейсі Шіфф і Кай Берд, які написали у співавторстві біографію Дж. Роберта Оппенгеймера «Американський Прометей», адаптовану цього року для фільму «Оппенгеймер», заявили суду, що компанії порушили їхні авторські права, використавци іхню роботу для навчання великої мовної моделі. 

Адвокат письменників Рохіт Натх повідомив, що обвинувачені заробляють мільярди на несанкціонованому використанні науково-популярних книг, і автори цих книг заслуговують на справедливу компенсацію.

У позові сказано, що OpenAI використала роботи авторів без дозволу на навчання своїх моделей GPT тому, як реагувати на текстові підказки, введені людиною.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *