Суд у Росії заочно арештував власника виробника «Хортиці» Черняка

Суд у Москві заочно заарештував засновника холдингу Global Spirits (бренди «Хортиця», «Мороша», «Первак») українського бізнесмена Євгена Черняка у справі про «фінансування тероризму». Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ. Доповнено коментар пресслужби Global Spirits.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • «Обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту стосовно Євгена Черняка, обвинуваченого у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1.1 ст. 205.1 КК (фінансування тероризму) терміном на два місяці з моменту екстрадиції на територію Росії або з моменту затримання на території Росії», – повідомили ТАСС у суді. 
  • У картотеці справ суду також є інформація про арешт майна Черняка, рішення ніби було винесене 11 серпня. Однак інші подробиці не наводяться.
  • Доповнено. У коментарі пресслужби холдингу GlobalSpirits, який отримала редакція Forbes, зазначається, що жодного майна у Євгена Черняка в РФ «ніколи не було і немає».
  • «Жодних працівників Global Spirits на території РФ немає і бути не може, а відповідно інформація про затримання працівників Global Spirits є примітивним фейком, який вкотре підтверджує весь юридичний маразм ситуації, коли громадянина України намагаються переслідувати за допомогу Україні», – йдеться у коментарі.

Контекст

У 2021 році відвантаження продукції брендів Global Spirits у Росії зросли на 45% – до 7,1 млн дал рік до року, і динаміка стала найвищою серед пʼяти найбільших постачальників горілки в країні. За даними видання «Комерсантъ», «Хортиця» у 2021-му була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала «Мороша» з 4,4%, третє – «Біленька» з 4%.

Global Spirits раніше заявляв, що після лютого 2022 року холдинг відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. 

У травні 2022-го російські ЗМІ повідомили, що алкогольні заводи, які випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits, змінили власника в РФ.

Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним і оскаржувала це в суді Кіпру.

На початку липня цього року слідчий комітет РФ завів проти Черняка справи про спонсорування тероризму за переказ грошей українській армії. 

Слідство вважає, що Черняк та «інші особи» вступили в змову і направили ЗСУ та іншим українським підрозділам 500 млн руб. (близько $5,5 млн). Крім того, слідство заявляє, що Черняк поставив до України товари військового призначення вартістю 90 млн руб. (близько $1 млн). Бізнесмена оголосили у розшук.

Пізніше Росфінмоніторинг вніс Черняка до списку терористів та екстремістів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *