Суд повернув ПриватБанку 24 млн грн, списаних за судовим рішенням щодо оскарження bail-in

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу ПриватБанку у справі за позовом Ольги Постоловської – особи, повʼязаної з ексвласниками банку, щодо оскарження залучення її коштів до процедури bail-in. Також суд задовольнив заяву банку про повернення йому списаних на виконання рішень судів першої та апеляційної інстанцій у цій справі понад 24 млн грн. Про це йдеться у повідомленні пресслужби банку.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Як зазначається у повідомленні, Верховний Суд дійшов висновку, що суди попередніх інстанцій помилково не визначили Ольгу Постоловську як повʼязану з банком особу.
  • «Отже, Фонд гарантування вкладів фізосіб правомірно розпорядився її коштами під час виведення банку з ринку за участі держави, що було здійснено на виконання вимог закону», – йдеться в повідомленні.
  • Суд наголосив, що договори грошових вкладів, які позивач вимагає розірвати, припинили свою дію разом із зобовʼязаннями за ними в момент укладання договору про придбання акцій. 

Хто така Ольга Постоловська

Ольга Постоловська – дружина Володимира Постоловського, який до 2006 року очолював Покровський гірничо-збагачувальний комбінат Дніпропетровської області, підприємство з орбіти ексвласників ПриватБанку. Після цього був директором з розвитку. Наразі очолює наглядову раду комбінату. У банку заявили, що під час націоналізації кошти Ольги та Володимира Постоловських були списані в межах bail-in, оскільки вони були пов’язаними із банком особами. 

Читати більше Згорнути

Контекст

Операція bail-in була проведена під час націоналізації ПриватБанку у 2016 році. Вона передбачала фактично списання боргів банку перед низкою кредиторів (зокрема повʼязаними особами та власниками євробондів) на 29,4 млрд грн. 

Після цього Мінфін викупив ПриватБанк у Фонду гарантування вкладів за 1 грн та докапіталізував на 155 млрд грн.

У Верховному Суді знаходиться ще одна схожа справа щодо оскарження списання коштів з рахунків фізосіб в грудні 2016 року при застосуванні процедури bail-in під час націоналізації ПриватБанку. Це позов ексдружини одного із колишніх бенефіціарів ПриватБанку Олени Боголюбової, на користь якої 27 липня 2022 року відповідно до рішення Дніпровського апеляційного суду з банку стягнуто кошти на загальну суму понад 669 млн грн.

1 серпня минулого року ПриватБанк подав касаційну скаргу до Верховного Суду щодо рішення Дніпровського апеляційного суду про стягнення з банку на користь Боголюбової грошових коштів на суму, що загалом перевищує $17,5 млн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *