Свириденко про страхування воєнних ризиків: MIGA та DFC близькі до фіналізації шести проєктів

Міжнародні інституції, що займаються страхуванням військових ризиків MIGA та DFC близькі до фіналізації ще шести українських проєктів. Йдеться про фінансування співставне з кейсом індустріального парку Dragon Capital Томаша Фіали, який нещодавно отримав покриття військових ризиків від MIGA на $9,2 млн. Про це в інтерв’ю Forbes розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко.

Ключові факти

  • В планах агентства Світового банку MIGA є ще два проєкти в Україні. У американської корпорації DFC – чотири. Вони вже на фінальній стадії, сказала Свириденко.
  • «Ми не можемо озвучувати умови угод до їх завершення. Але це співставне фінансування до вже реалізованого проєкту», – уточнила вона.
  • Окрім цього, Європейський банк реконструкції та розвитку працює над створенням спецфонду страхування майна в дорозі та на складах від воєнних ризиків, додала Свириденко. «Наскільки мені відомо, вісім донорів підтвердили свою участь на суму близько €200 млн», – пояснила міністерка.
  • Вона попередила, що проєкти страхування ризиків у MIGA та DFC передбачають складні процедури due diligence. Зокрема йдеться про наявність аудитованої звітності за міжнародними стандартами, ESG-звітності та аналізу бізнес-планів, перелічила Свириденко. «Кількість використаного фінансування залежить від наявності у бізнесу готових проєктів. Не всі проєкти проходять внутрішній комплаєнс.
  • Частина потенційних інвесторів шукають альтернативні варіанти», – уточнила вона.
  • Зокрема покриття щодо військових ризиків для своїх компаній надають експортно-кредитні агентства Франції, Британії, Італії, Німеччини, Швеції, Іспанії, Австрії, Данії, Ізраїлю, Нідерландів, Польщі надають. «Це не знімає повністю питання, але підвищує шанси на вхід таких компаній в Україну», – зазначила Свириденко.
  • Для створення схожого механізму для українських інвесторів потрібні зміни до законодавства. У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №9015, який розширює мандат українського Експортно-кредитного агентства (ЕКА) на страхування військових ризиків, розповіла очільниця Мінекономіки.
  • «Це передбачає суттєву докапіталізацію ЕКА. На мультидонорській платформі з партнерами обговорюємо це питання. Фінального бюджету наразі немає», – зазначила вона.
  • Також в планах розширити механізм страхування суден для вивезення експортної продукції за участі держави та міжнародних перестрахових компаній, додала Свириденко.

Контекст

Агентство з гарантування інвестицій Світового банку (MIGA) застрахувало перший інвестиційний проєкт від воєнних ризиків. Проєкт M10 Industrial Park у Львові отримав гарантію на суму до $9,2 млн. 

MIGA надає гарантії на суму до $9,2 млн кіпрській компанії UIPH Ukrainian Industrial Property Holding Limited (60% акцій належить Dragon Capital) на її прямі інвестиції та акціонерну позику у проект індустріального парку M10 Lviv Industrial Park на випадок воєнних ризиків та громадянських заворушень на період до 10 років.

Минулого року MIGA виділило Україні $30 млн на реалізацію пілотного проєкту зі страхування інвестицій.

У лютому цього року повідомлялося, що MIGA надасть гарантії торговельного фінансування на суму до $200 млн ЄБРР на підтримку торгових операцій, які проводяться через державні банки в країнах з ринком, що формується, і в країнах, що розвиваються. Україна стане першою країною, яка скористається цією підтримкою.

Тоді ж ЄБРР заявив, що стане власником 35% акцій Львівського індустріального парку М10 та інвестує в нього $24,5 млн. Із них до $5,5 млн буде інвестовано у завершення першого етапу проєкту. Реалізація фази 1, перерваної повномасштабним російським вторгненням в Україну в лютому, відновилася влітку 2022 року, а завершення будівництва першого складського комплексу площею 14 400 кв. м очікується в другій половині 2023-го.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *