Справа про розкрадання 200 млн грн Укргазбанку. Ексголові НБУ Кирилу Шевченку інкримінували нову статтю

У справі проти колишнього голови Національного банку України Кирила Шевченка було змінено кваліфікацію й додатково інкриміновано створення та керівництво злочинною організацією, діяльність якої спрямована на вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів, про це сам Шевченко написав у соцмережах.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • «Перекваліфікація це, по суті, неприкритий тиск на учасників справи з метою схилити їх до свідчення проти колишнього голови НБУ. Погодьтеся, перспективи неможливості внесення застави та до 15 років ув‘язнення – досить переконливі «аргументи»…», – написав Шевченко.
  • За словами Шевченка, цю статтю зазвичай інкримінують «ворам у законі». 
  • Він зазначив, що на думку слідства, прийняття колегіальних рішень правлінням або комітетом із управління активами банку протягом 2014-2019 років – «це те ж саме, що рейдерство підприємств, «кришування» чи ж утриманням озброєних банд і т.д».
  • Також він нагадав, що подовжені строки здійснення досудового розслідування у його справі добігають кінця.

Контекст

4 жовтня голова НБУ Шевченко подав у відставку. Офіційна причина – за станом здоровʼя, неофіційна – протиріччя з Офісом президента. Учасники ринку та міжнародні партнери України непокояться через можливе зменшення незалежності НБУ. Це важливо, оскільки саме Нацбанк має доступ до «друкарського верстата», контроль над яким прагнуло отримати чи не кожне покоління українських політиків. 

Наступного дня НАБУ і САП повідомили про підозру Шевченку у справі про незаконне виведення 206 млн грн з Укргазбанку у 2014–2019 роках.

Слідство заявило, що викрило організовану групу на чолі з колишнім головою правління Укргазбанку, яка упродовж 2014–2019 років незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн. 

Кирило Шевченко очолив НБУ у серпні 2020-го, до цього з жовтня 2014 року обіймав посаду першого заступника, в.о. голови правління Укргазбанку, а з 28 травня 2015-го до 15 липня 2020 року був головою правління банку.

24 жовтня Національне антикорупційне бюро оголосило Шевченка в розшук. У листопаді Шевченка оголосили в міжнародний розшук у справі про розкрадання 200 млн грн Укргазбанку.

9 червня Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно Шевченка.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *