Справа Жеваго. Суд у Франції зняв всі обмеження з бізнесмена і відмовив в екстрадиції

Верховний суд Франції в Парижі відмовив у задоволенні запиту української сторони про екстрадицію Костянтина Жеваго за звинуваченнями у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит». Про це Forbes повідомила пресслужба українського бізнесмена.

Ключові факти

  • Як зазначає пресслужба Жеваго, у рішенні Верховного суду Франції сказано, що «держава Україна не може забезпечити справедливий судовий процес щодо Костянтина Жеваго, тому справу проти нього припиняють». 
  • «З пана Жеваго зняті всі обмеження, які існували», – йдеться у повідомленні.
  • Сам бізнесмен наголосив, що рішення французького суду підтверджує, що «справа проти нього сфабрикована та не має ніякого юридичного підґрунтя». 

Контекст

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року за запитом ДБР фігуранта справи було оголошено у розшук за лінією Інтерполу.

Наприкінці грудня 2022-го французькі правоохоронці затримали Жеваго в одному з готелів Куршевеля. 28 грудня минулого року суд французького міста Шамбері обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, а 5 січня погодився випустити Жеваго під заставу в розмірі €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Адвокати бізнесмена повідомляли про численні порушення прав підозрюваного у вище згаданій справі. Зокрема, про недопуcк захисників у кримінальному провадженні, здійснення безпідставного розшуку, недопуск Костянтина Жеваго до дачі показів, ненадання матеріалів досудового розслідування та інші порушення.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *