Словацькі перевізники погрожують заблокувати рух на кордоні з Україною вже 1 грудня

Словацька спілка перевізників (UNAS) звернулася до Асоціації перевізників Словаччини із пропозицією заблокувати рух на пункті пропуску «Вишнє-Нємецке –Ужгород» у пʼятницю, 1 грудня, йдеться у повідомленні. Перевізники скликали термінову нараду для обговорення подальших кроків.

Ключові факти

  • Очільник UNAS Станіслав Скала заявив, що перевізники чекатимуть до четверга, 30 листопада, на реакцію Міністерства транспорту, перш ніж ухвалити остаточне рішення.
  • За його словами, 4 грудня у Брюсселі відбудеться зустріч міністрів транспорту європейських країн, але він не покладає великих надій на будь-який прорив.
  • «Схоже, що ні українська сторона, ні (Європейська) комісія не бажають відступати», – сказав він, пише Reuters.
  • Скала вважає, що ухвалене Європейською комісією рішення у звʼязку з вйною в Україні «було зроблено без жодного аналізу впливу на транспортні ринки сусідніх країн».
  • «Українським перевізникам не доводиться дотримуватсь таких самих умов на загальному ринку, це ненормально і спотворює ринок», – заявляють словацькі перевізники, пише місцеве видання Teraz.

Контекст

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

21 листопада перевізники зі Словаччини заблокували рух вантажівок у напрямку одного з пунктів пропуску на кордоні з Україною. Проте вранці 22 листопада рух було відновлено.

23 листопада блокування руху вантажівок почалось і перед пунктом пропуску «Медика», суміжному з українським ПП «Шегині». 

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону.

28 листопада уряд Польщі вперше відреагував на блокаду кордону, зокрема, міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єрові Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *