Що читають українці під час війни. Дослідження «Книгарня «Є»

Війна зробила українську книгу значно популярнішою та суттєво збільшила попит на літературу загалом. Зокрема, у 2023 році найбільшим попитом користувались книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка. Про це свідчить дослідження мережі книжкових магазинів «Книгарня «Є», яка проаналізувала продажі в рік до повномасштабного вторгнення та за рік після нього. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • У магазинах «Книгарня «Є» дитяча проза була найбільш популярною категорію у 2021-му. Тоді як минулого року в лідери вийшла зарубіжна проза. При цьому українські автори не надто поступились своїм іноземним колегам – 6,3% до 8,2% в загальній кількості продажів. 
  • Найпопулярнішим автором у 2023 році стала Агата Крісті. Її книжок купили майже вдвічі більше, ніж, наприклад, Стівена Кінга чи Джорджа Орвелла. Порівняно з кількістю продажів у 2021 році популярність англійських детективів зросла у вісім разів. Тоді як попит на книги Кінга збільшився втричі, а на антиутопії Орвелла – вчетверо. Війна привернула більше уваги і до творів Ремарка – продажі його творів злетіли всемеро.
  • Серед українських авторів найбільший попит мали книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка. Всі троє увійшли до десятки авторів у 2023-му. Тоді як в десятку 2021 року входило лише дві українські письменниці – Юлія Ярмоленко та Галина Вдовиченко. 
  • Збільшився інтерес і до української класики. Попит на твори Івана Багряного зріс у 12 разів, Валерʼяна Підмогильного – у десятеро, Володимира Винниченка – вдев’ятеро, Василя Симоненка – у вісім разів. 
  • Твори Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки минулого року купували удвічі-утричі частіше, ніж до повномасштабного вторгнення.
  • Суттєво зросла після початку повномасштабної війни категорія «Сучасна українська поезія». Продажі Жадана, Вишебаби та інших авторі зросли в чотири рази.
  • Також відчутно зріс попит на літературу іноземними мовами. У 2023-му книжки англійською купували майже вдвічі частіше, ніж у 2021 році. А загалом англомовна книга зайняла приблизно 2% від усіх продажів.
  • У відсотковому значенні значно втратила в популярності дитяча література. «Дитяча проза», яка була найпопулярнішою категорією у 2021-му з показником 10,6%, у 2023 році опустилась на третє місце з 7% від загальних продажів. Категорія «Казки» зменшилась з 3,8% у 2021-му до 1,4% в 2023 році. Категорія «Для наймолодших» тепер займає лише 1,7% у продажах, проти 3,3% двома роками раніше. А частка шкільних підручників впала з 2,4% до 1,4%. При цьому категорія «Авторські казки» навпаки зросла – з 4,1% до 5% в загальному розрізі продажів.

Як війна змінила книжкові уподобання українців. Дослідження «Книгарня «Є» /Фото 1

Цитата

«Якщо до війни лише кожна п’ята продана книга була українського авторства, то минулого року це була вже кожна третя книга. І ми бачимо подальше зростання попиту на українське», – зазначила Лариса Гужвинська, директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є».

Контекст

Тиражі української художньої літератури вийшли за рамки звичних 1500–3000 примірників. Частка книг українських авторів у видавництвах стабільно зростає, як і дохід від їхнього продажу.

Українці обирають сучасні романи, фантастику й фентезі, книжки з психології та саморозвитку, йдеться у жовтневому дослідженні InfoSapiens на замовлення Українського інституту книги. Щоправда, серед прочитаних авторів частіше називали закордонних письменників, зокрема Стівена Кінга. «Українські класики згадувалися рідко, сучасні топові автори не згадувалися взагалі», – свідчать результати дослідження.

Українські видавці, навпаки, фіксують зростання популярності українських авторів. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *