Сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt будуть сплачувати «податок на Google»

Сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt погодилися сплачувати так званий податок на Google. Про це в інтервʼю Forbes сказав голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Ключові факти

  • Оподаткування нерезидентів дуже ускладнене, вважає нардеп. Тому, за його словами, податок на Google базується на здоровому глузді компаній та їхньому свідомому підпорядкуванні податковим нормам країн, у яких вони оперують. 
  • Гетманцев зазначив, що великі компанії на кшталт Google, Facebook, Apple зареєструвалися добровільно і сплачують цей податок. «Бо якщо вони порушуватимуть податкове законодавство, репутаційно втратять більше», – сказав нардеп. 
  • За його словами, податкова бачить, які послуги з електронної комерції є на ринку. Тим, хто не зареєструвався, надсилає листи з пропозицією це зробити. «Наприклад, на пропозиції податкової відгукнулися сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt. Вдячний компаніям за свідому позицію», – сказав Гетманцев.
  • Він зазначив, що задоволений надходженнями з цього податку. «Цього року – це майже 8 млрд грн. Потенціал до зростання невеликий – близько 10%», – додав Гетманцев.    

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, яким вводиться «податок на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Необхідність введення цифрового податку аргументувалася тим, що діяльність корпорацій проводиться без належного оподаткування, а це призводить до втрат держбюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників. 

Держбюджет у третьому кварталі 2023 року отримав 2,1 млрд грн завдяки «податку на Google». 

За даними Гетманцева, за третій квартал було подано 96 декларацій і задекларовано €26,6 млн та $29,9 млн, або 2,092 млрд грн. У другому кварталі цього року задекларовано до сплати €25,7 млн та $27,7 млн, або 2,054 млрд грн.

Найбільші суми до бюджету України сплатили Google, Apple, Sony, Ebay, Amazon, Meta Platforms і Netflix. OnlyFans за надання послуг на території України з початку року сплатила $944 100.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *